Bunda erkės. Kaip apsisaugoti nuo erkių platinamų ligų?

Atgal

Bunda erkės. Kaip apsisaugoti nuo erkių platinamų ligų?

2019-03-26

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) Vilniaus departamento Švenčionių skyriaus specialistai primena, kad pavasarį prasideda pirmasis erkių aktyvumo pakilimas. Kiekvienais metais erkių gausa būna skirtinga, tačiau pavasarinio erkių aktyvumo metu didžiausias jų skaičius būna gegužės mėnesį.
Nuo erkinio encefalito apsaugo skiepai. Pernai nuo erkinio encefalito pirma vakcinos doze  pasiskiepijo tik 63 rajono gyventojai.  Primename, kad pats laikas suskubti pasiskiepyti nuo šios sunkios ir klastingos ligos.

Erkių platinamų ligų epidemiologinė situacija Švenčionių rajone
2018 m. Švenčionių rajone buvo registruoti 48 erkių platinamų ligų atvejai (iš jų 47 – Laimo ligos, 1– erkinio encefalito), 2017 m. – 55 atv. (iš jų 52 Laimo ligos ir 3 erkinio encefalito). Per 2018 m. Laimo liga diagnozuota 43-ims suaugusiems asmenims ir 4-iems vaikams. 
Laimo ligos atvejai registruojami įvairiais mėnesiais, bet sergamumas pradeda didėti nuo balandžio mėnesio. 2018 m. Švenčionių rajone daugiausia susirgimų Laimo liga buvo registruota liepos-rugsėjo mėnesiais – net 27 atvejai. Dažniausiai nurodyta užsikrėtimo vieta: Švenčionėlių miesto ir Švenčionėlių seniūnijos teritorija (12 atv.), Pabradės miesto ir Pabradės sen. teritorija (7 atv.), Labanoro sen. teritorija (6 atv.). 

Erkių sukeliamos ligos yra ne tik pavojingos, bet ir klastingos
Lietuvoje erkės dažniausiai platina erkinį encefalitą ir Laimo ligą. Tai dvi visiškai skirtingos ligos, skirtingi jų sukėlėjai, simptomai ir gydymas.
Erkiniam encefalitui būdinga dvibangė ligos eiga. Pirmieji ligos požymiai pasireiškia per 2-28 d. (dažniausiai per 7-14 d.) po erkės įkandimo. Ligos požymiai panašūs į gripo simptomus: pakilusi temperatūra, galvos skausmas, silpnumas, šaltkrėtis, pykinimas, kartais viduriavimas. Po to sergančiojo būklė pagerėja, tai „tariamojo pasveikimo“ periodas, kuris trunka 1 – 33 dienas (dažniausiai 5-8 d.). Vėliau ligoniui pasireiškia antra ligos banga – pakyla aukšta temperatūra, virusas pasiekia smegenis ir sukelia jų uždegimą. Dažniausi erkinio encefalito ligos liekamieji reiškiniai yra negalėjimas susikaupti, miego sutrikimai, nuolatiniai galvos skausmai, padidėjęs jautrumas, elgesio pokyčiai, rečiau – paralyžius.
Laimo ligos atveju erkės įkandimo vietoje atsiranda neskausmingas odos paraudimas, kuris palaipsniui didėja. Jis vadinamas migruojančiąja eritema. Eritemos vidurys yra šviesesnis, su bėrimu, o kraštas ryškesnis. Negydoma migruojančioji eritema gali padidėti iki 20, kartais net 70 cm dydžio, tačiau maždaug per vieną mėnesį beveik visada išnyksta savaime. Tai pati dažniausia Laimo ligos klinikinė forma, pasireiškianti apie 85 proc. atvejų. Būdingi Laimo ligos simptomai yra: silpnumas, nuovargis, raumenų, galvos skausmas, pykinimas, bendras negalavimas. Negydoma Laimo liga gali komplikuotis, sukelti raumenų, sąnarių, stuburo skausmus, galimi paralyžiai, atminties sutrikimai.

Kaip apsisaugoti nuo erkių platinamų ligų?
Nuo erkinio encefalito apsaugo skiepai, tai viena efektyviausių specifinių apsisaugojimo nuo šios klastingos ligos priemonių. NVSC Vilniaus departamento Švenčionių skyriaus specialistai primena, kad asmenys, vykdantys bet kokią veiklą, susijusią su darbu gamtoje, ir rizikuojantys dėl savo veiklos užsikrėsti erkiniu encefalitu, skiepijami darbdavio lėšomis (Darbuotojų, kurie skiepijami darbdavio lėšomis, profesijų ir pareigybių sąrašas, patvirtintas Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2004 m. spalio 14 d. įsakymu Nr. V-716 „Dėl Darbuotojų, kurie skiepijami darbdavio lėšomis, profesijų ir pareigybių sąrašą, patvirtinimo“). Dėl skiepų rekomenduojama kreiptis į savo šeimos gydytoją.
Nuo Laimo boreliozės specifinės profilaktikos priemonės – skiepų, nėra. Persirgus šia liga imunitetas neįgyjamas, todėl norint išvengti šios ligos patariama saugotis erkių įkandimo.

Norint apsisaugoti nuo erkių platinamų ligų siūloma:
• einant į mišką pasirūpinti tinkama apranga – šviesūs, lygaus audinio drabužiai, kurių apykaklė, rankogaliai gerai priglunda prie kūno, kelnės įkištos į batus ar kojines;
• naudoti erkes atbaidančias medžiagas (repelentus); 
• būnant gamtoje kas 1-2 val. apžiūrėti kūną ir drabužius, ar nesimato ropojančių erkių; 
• pasirinkti tinkamas poilsio vietas – atviras, saulėtas, kuriose nušienauta žolė;
• judėti – judant raumenims erkėms sunkiau įsisiurbti; 
• grįžus iš poilsio gamtoje pakartotinai apžiūrėti kūną, išsišukuoti plaukus, nusiprausti po dušu;
• radus įsisiurbusią erkę, kuo greičiau ją tinkamai pašalinti. Kuo trumpiau erkė būna įsisiurbusi, tuo užsikrėtimo tikimybė mažesnė.

Atkreipiame dėmesį, kad, įkandus erkei, ją reikia kuo greičiau ištraukti ir stebėti savo sveikatos būklę. Atsiradus erkiniam encefalitui ar Laimo boreliozei būdingiems ligos požymiams, reikia nedelsiant kreiptis į gydytoją. Jei liga buvo laiku diagnozuota, dažnai pavyksta išvengti sunkių Laimo boreliozės ir erkinio encefalito padarinių.

NVSC Vilniaus departamento Švenčionių skyriaus informacija

PRIMENAME!
Pastebėjus ant kūno jau įsisiurbusią erkę, svarbu ją teisingai ištraukti. Kaip tai padaryti?
1. Svarbu erkę ištraukti kaip įmanoma greičiau, kadangi nuo erkės įsisiurbimo laiko priklauso tikimybė užsikrėsti tokiomis erkių platinamomis ligomis, kaip Laimo liga.
2. Erkę traukti specialiai tam skirtu pincetu.
3. Suimti erkę kaip įmanoma arčiau odos, nesukant jos į šonus traukti ramiai tolygiai tiesiai į viršų. Svarbu neimti erkės už pilvelio, kadangi tos paėmimas didina riziką užsikrėsti erkių platinamomis ligomis.
4. Dezinfekuoti vietą, kurije buvo įsisiurbusi erkė.
5. Jei patiems nepavyksta teisingai ištraukti erkės, skubėkite į artimiausią asmens sveikatos priežiūros įstaigą, kurioje specialistai padės ištraukti įsisiurbusią erkę.


Atnaujinta 2018-03-16 21:15