Gegužės 31-oji - Pasaulinė diena be tabako

Atgal

Gegužės 31-oji - Pasaulinė diena be tabako

2020-05-28

Švenčionių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras primena, kad kiekvienais metais gegužės 31 d. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) kartu su tarptautiniais partneriais mini Pasaulinę dieną be tabako. 2020 m. Pasaulinės dienos be tabako tema skirta atkreipti jaunimo dėmesį ir atskleisti tabako pramonės įmonių taikomas į jaunimą orientuotas sistemingas, agresyvias ir atkaklias taktikas. Tabako pramonė, siekdama paskatinti jaunus asmenis vartoti tabako gaminius, naudoja įvairias strategijas – nuo prekės dizaino iki rinkodaros kampanijų. Jų tikslas – milijonus žmonių, kurie kiekvienais metais miršta nuo tabako sukeliamų ligų, pakeisti naujais vartotojais.

Kaip tabako įmonės manipuliuoja jaunimu?

  • Tabako gaminiuose naudojami jaunimui patrauklūs skoniai (vyšnių, kramtomosios gumos ar cukraus vatos ir kt.), kurie skatina juos vartoti tabako gaminius neįvertinant sukeliamos rizikos sveikatai.

  • Elegantiški dizainai ir patrauklios formos prekės, kurios gali būti lengvai nešiojamos ir yra apgaulingos (tabako gaminiai atrodantys kaip USB kištukai, tušinukai, saldainiai ir kt.).

  • Gaminių, kaip sukeliančių „mažesnę žalą“ arba „švaresnių“ alternatyvų tradiciniams tabako gaminiams, reklama be moksliškai pagrįstų įrodymų.

  • Garsių ir įtakingų asmenų rėmimas bei tabako pramonės įmonių remiami konkursai, skirti reklamuoti tabako gaminius.

  • Teisinis bylinėjimasis, skirtas susilpninti įvairių tabako gaminių teisinį reguliavimą ir kontrolę, įskaitant įspėjamąsias etiketes, reklamas pardavimo vietose ir teisės aktus, ribojančius šių gaminių pasiekiamumą ir rinkodarą, skirtą jaunimui ir vaikams (įstatymus draudžiančius tabako gaminių pardavimą ir reklamą šalia mokyklų).

Nors dauguma žmonių ir žino akivaizdžia tiesą, kad rūkymas kenkia sveikatai, tačiau kartais vis tiek patikima mitais, ar abejotinomis tiesomis tik tam, kad atidėti tai, kas akivaizdžiai būtų geriausia – tiesiog mesti rūkyti!

Štai keletas dažniausiai pasitaikančių mitų:

  • Rūkymas mažina stresą bei padeda pasijusti ramiam ir atsipalaidavusiam. Faktas: tabako komponentai ne atpalaiduoja, o slopina svarbiausias centrinės nervų sistemos sritis. Tačiau dėl priklausomybės nikotinui ilgainiui žmogus nebegali atsipalaiduoti be cigaretės. Susidaro užburtas ratas: streso atsiradimas ir jo įveikimas tampa priklausomu nuo rūkymo. Be to, ilgainiui nikotinas blokuoja smegenų ląstelėse esančius mediatorius ir sumažina galimybę patirti malonumą.

  • Rūkymas padeda išlikti lieknam ir sportiškam. Faktas: aplink mūsų pilna rūkančių apkūnių žmonių! Taip, kai kurie žmonės metę rūkyti iš tiesų priauga svorio, tačiau rūkymas yra kur kas kenksmingesnis nei nedidelis antsvoris. Rūkymas nepadaro žmogaus sportiško, atvirkščiai, dėl sumenkusio deguonies kiekio sumažės fizinės kūno galimybės ir ištvermė, širdis bus verčiama dirbti žymiai sunkiau.

  • Aš rūkau tik kartais, todėl tai nekelia jokios grėsmės mano sveikatai. Faktas: nepastovus rūkymas taip pat yra žalingas. Net surūkant nuo vienos iki keturių cigarečių per dieną jau gresia didesnė rizika susirgti plaučiu vėžiu ar širdies liga, nei nerūkančiajam.

  • Aš renkuosi „lengvas“ cigaretes, kurios yra mažiau kenksmingos. Faktas: „lengvos“ cigaretės yra tokios pat pavojingos, kaip ir bet kokios kitos. Rūkydamas „lengvesnes“ cigaretes įtraukiama daugiau dūmų.

  • Aš rūkau jau daug metų, tad nebematau prasmės mesti. Faktas: nesvarbu, kiek ilgai tu rūkai, mesti visada verta. Žmonės, metę rūkyti iki 50 metų, dvigubai sumažina riziką mirti nuo rūkymo sukeliamų ligų per ateinančius 15 metų, lyginant su toliau rūkančiaisiais.

 

Priklausomybė nuo nikotino yra lėtinė liga su pasikartojančiais atkryčiais, tad ir metimas rūkyti yra ne vienkartinis veiksmas ar įvykis, bet ilgas procesas, galintis trukti mėnesius ar metus. Bandantieji mesti rūkyti palaipsniui praeina šio proceso etapus, kurių metu keičiasi požiūris į savo rūkymą ir metimą rūkyti. Kiekvienas mėginimas mesti rūkyti yra žingsnis link užsibrėžto tikslo.

„Net ir tūkstančio mylių kelionė prasideda nuo vieno žingsnio“ – Lao Tzu.

 

Parengta pagal Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento (NTAKD) ir www.nerūkysiu.lt informaciją

Parengė:

Švenčionių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro

visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė

Gintarė Maliuševskienė





Atnaujinta 2018-03-16 21:15