Minime pasaulinę maliarijos dieną

Atgal

Minime pasaulinę maliarijos dieną

2021-04-23

Pasaulio sveikatos organizacija (toliau – PSO) skelbia, kad 2021 m. maliarijos dienos šūkis „Nulinė maliarija - nubrėžkite ribą prieš maliariją“ (Zero Malaria - Draw the Line Against Malaria).  Šių metų Pasaulinės maliarijos dienos tikslas pabrėžti šalių sėkmę kovojant su maliarija ir įkvėpkite kitas šalis atsikratyti šios sunkios ligos iki 2025 m., parodyti, kad nulinė maliarija yra pasiekiama visoms šalims.

Pasaulinė maliarijos diena, kuri vyksta kiekvienų metų balandžio 25 d., yra tarptautiniu mastu pripažinta diena, pabrėžianti pasaulines pastangas kovojant su maliarija ir švenčiant pasiektus laimėjimus. Nuo 2000 m. pasaulis padarė istorinę pažangą kovodamas su maliarija ir išgelbėjo daugiau nei 7 milijonus gyvybių ir užkirto kelią daugiau nei 1 milijardui maliarijos atvejų. Per šį laikotarpį 21 šalyje tris metus iš eilės nebuvo užregistruota nei vieno vietinės maliarijos atvejo, o PSO patvirtino 10 šalių, kurios yra laisvos nuo maliarijos: Jungtiniai Arabų Emyratai (2007), Marokas (2010), Turkmėnistanas (2010), Armėnija (2011), Kirgizija (2016), Šri Lanka (2016), Uzbekistanas (2018), Paragvajus (2018), Argentina (2019) ir Alžyras (2019). Per du dešimtmečius tokiose šalys, kaip Kambodža, Kinija (Junano provincija), Laoso Liaudies Demokratinė Respublika, Mianmaras, Tailandas ir Vietnamas maliarijos atvejų skaičius sumažėjo 97%.

Tačiau pusė pasaulio žmonių vis dar kenčia nuo šios ligos, nuo kurios kas  dvi minutės miršta vaikas iki 5 metų amžiaus. PSO duomenimis, 2019 m. 87 šalyse buvo užregistruota 229 milijonai maliarijos atvejų ir 409 tūkstančiai mirties atvejų. Labiausiai maliarija paplitusi Afrikos regione, kur užregistruojama apie  94% visų maliarijos atvejų ir mirčių visame pasaulyje. Daugiau nei pusė visų maliarijos atvejų registruojama Nigerijoje, Kongo Demokratinėje Respublikoje, Ugandoje,  Mozambike ir Nigeryje.

Lietuvoje kasmet pasitaiko įvežtinės maliarijos atvejų. Per paskutinius penkerius metus (2016–2020 m.) buvo užregistruota 24 įvežtinės maliarijos atvejai ir du mirties nuo šios ligos atvejai. Dažniausiai į Lietuvą įvežama tropinė maliarija iš Afrikos šalių. Per 2016–2020 m. buvo užregistruoti 17 tropinės maliarijos atvejų.

Maliarija yra gyvybei grėsminga liga, kurią sukelia kraujo pirmuonys (Plasmodium vivax, P. ovale, P. malariae, P. falciparum), pasireiškianti periodiškai pasikartojančiais karščiavimo (drugio) priepuoliais. Dėl sunkių komplikacijų ypač pavojinga yra tropinė maliarija, kurią sukelia P. falciparum. Šis sukėlėjas labiausiai paplitęs Afrikos šalyse. Maliarijos sukėlėjus perneša Anohpeles genties uodai.

Maliarija – plačiai paplitusi tropiniuose ir subtropiniuose regionuose: AfrikosAzijosLotynų Amerikos teritorijose.

ULAC specialistai primena:
Ruošiantis keliauti į egzotines šalis reikėtų pasidomėti ar šalis nėra endeminė maliarijos atžvilgiu ir pasitarti su gydytoju dėl vaistų vartojimo. Svarbiausia maliarijos profilaktikos priemonė yra reguliarus antimaliarinių vaistų vartojimas ir apsauga nuo uodų įkandimų.  Keliautojai, kuriems pakilo temperatūra ar atsirado simptomų, panašių į gripą, kelionės metu ar iki vienų metų grįžus iš endeminės vietovės, nedelsiant turi kreiptis į medicinos įstaigą pagalbos ir informuoti gydytoją apie lankymąsi maliarijos rizikos zonoje, net jeigu ir vartojo vaistus nuo maliarijos.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro informacija





Atnaujinta 2018-03-16 21:15