Ekskursija - paskaita sveikos mitybos vyresnio amžiaus asmenims tema

Atgal

Ekskursija - paskaita sveikos mitybos vyresnio amžiaus asmenims tema

2021-09-27

                                                                                                        

      Sveika ir subalansuota mityba yra vienas iš svarbiausių veiksnių, veikiančių sveikatą. Didelę reikšmę teisingai mitybai turi šeimos tradicijos, vaiko mitybos įgūdžių formavimas nuo gimimo. Visavertis ir įvairus maistas gali užtikrinti, kad organizmas gaus būtinųjų maisto medžiagų. Ypatingas dėmesys turėtų būti skiriamas šviežių vaisių ir daržovių, pilno grūdo maisto produktų vartojimui, jų kasdieninis valgymas yra laikomos sveikos mitybos pagrindu. Reguliariai valgant grūdinius maisto produktus organizmas gauna ne tik daug maistinių skaidulų, bet ir baltymų, mineralinių medžiagų ir vitaminų, taip pat jie pasižymi apsaugančiu poveikiu nuo lėtinių ligų.
     Vyresnio amžiaus žmonės kur kas dažniau nei jaunesni pažeidžiami mitybos sutrikimų, taip yra dėl fiziologinių organizmo pokyčių, ligų, socialinių, ekonominių bei psichologinių veiksnių. Gera savijauta labai svarbi įvairioms žmogaus kūno funkcijoms ir procesams, gebėjimas ne tik valgyti, bet ir mėgautis sveiku, įvairios tekstūros ir skonio maistu.
Didelė Lietuvos ir viso pasaulio gyventojų sveikatos problema yra širdies kraujagyslių ligos, insultai, onkologinės ligos, nutukimas, II tipo cukrinis diabetas ir kitos, kurios yra dažniausios gyventojų mirties priežastys. Vyresnio amžiaus žmonės, kurie turi daugybę ligų, jų aktyvumas yra žemas, tuomet blogėja ir psichinė sveikata. Norint išsaugoti sveikatą būtina laikytis tam tikrų gyvensenos principų: racionaliai maitintis, stiprinti fizinę ir psichinę sveikatą, būti fiziškai aktyviems, atsisakyti žalingų įpročių.
     Vykdydami projekto „Sveikos gyvensenos skatinimas Švenčionių rajone“ Nr. 08.4.2.-ESFA-R-630-01-0005 veiklas Nr. 1110., Švenčionių rajono savivaldybė kartu su partneriu Švenčionių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuru organizavo ekskursiją – praktinį užsiėmimą sveikos mitybos tema vyresnio amžiaus asmenims. Praktinis užsiėmimas vyko rugsėjo 7 dieną Vilniuje jaukiose „Good Food Studio“ patalpose, kurį vedė Aistė Švetkauskė. Senjorai mielai klausėsi paskaitos ir dalyvavo maisto ruošime, ragavo sveikai pagamintų patiekalų, o svarbiausia jog šį užsiėmimą lydėjo puiki nuotaika. Žmogus yra pats atsakingas už savo sveikatą ir turi ja rūpintis, stiprinti ir tausoti.
 
Parengė visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos stiprinimą Jurga Masevičienė




Atnaujinta 2018-03-16 21:15