PASYFO programėlė – prevencinė priemonė nuo žiedadulkių neigiamo poveikio

Atgal

PASYFO programėlė – prevencinė priemonė nuo žiedadulkių neigiamo poveikio

2022-08-22

     Tarptautinė Vilniaus universiteto Šiaulių akademijos, Latvijos universiteto, Vienos medicinos universiteto ir Suomijos meteorologijos instituto mokslininkų ir specialistų komanda, dirbanti aerobiologijos srityje ir jau daugiau nei 10 metų tirianti bei analizuojanti oro alergenų (daugiausia žiedadulkių) sklaidą ir poveikį sveikatai, sukūrė unikalią personalizuotą alergijos simptomų prognozės sistemą (angl. Personal Alergy Symptoms Forecasting System (PASYFO) (www.pasyfo.lt). Ši sistema įtraukta į Koperniko atmosferos stebėjimo tarnybos (CAMS) paslaugas.
Specialistai pataria nuolat ar bent periodiškai naudotis mobiliąja programėle PASYFO, kuria galima įvertinti žiedadulkių poveikį savo sveikatai. Programėlė yra nemokama. Ja gali naudotis vartotojai, kurių mobiliuosiuose įrenginiuose įdiegtos operacinės sistemos „Android“ ir „iOS“.
Galima gauti bendrąją ir personalizuotą alergijos rizikos prognozę, stebėti savijautą žiedadulkių dienoraštyje
     Platforma siūlo dvi galimybes: bendrąją ir personalizuotą alergijos rizikos prognozę. Pirmuoju atveju užtenka įdiegti programėlę mobiliajame įrenginyje. O norintieji gauti asmeniškai sugeneruotą informaciją, turėtų ne tik parsisiųsti programėlę, bet ir užsiregistruoti integruotame žiedadulkių dienoraštyje (https://www.pollendiary.com/Phd/lt/start). Jį sukūrė mokslininkai, siekdami padėti asmenims, kurie jautrūs įvairiems augalų žiedadulkių alergenams, stebėti savo savijautą. Dienoraštis patogus, nes savo alergijos požymius galima susieti su oru plintančių žiedadulkių kiekiu bet kurią norimą dieną. Pildant žiedadulkių dienoraštį gaunama ne tik informacija apie žiedadulkių kiekį, bet ir personalizuota alergijos simptomų prognozė. Žiedadulkių dienoraštis gali būti naudingas keliaujant po Europą: žinosite šalies, kurioje tuo metu esate, žiedadulkių poveikį sveikatai. Nauda akivaizdi, nes nuolatos stebint savo savijautą galima pasikoreguoti dienos ar net savaitės planus ir taip išvengti nemalonių pojūčių. Aplikacija išsiskiria tuo, kad informacija pateikiama moksliniais tyrimais pagrįstais duomenimis, originaliais matavimais ir unikaliu simptomų prognozės modeliu. Joje taip pat yra informacija apie labiausiai alergizuojančius augalus.
     PASYFO veiklai užtikrinti reikalingas alergijos pažeistų asmenų savanoriškas dalyvavimas. Tai puiki galimybė kiekvienam prisidėti prie mokslinių tyrimų ir dalyvauti vystant inovatyvius mokslo produktus. Norėdami prisijungti rašykite elektroniniu paštu pasyfo@sa.vu.lt.
Žiedadulkės ir jų poveikis sveikatai mūsų šalyje
     Lietuvoje žiedadulkių kiekis ore nuolatos stebimas Vilniaus universiteto Šiaulių akademijos aerobiologų. Tyrimo stotys aprūpintos specializuotomis naujausiomis žiedadulkių gaudyklėmis. O tyrimo metodai standartizuoti pagal Tarptautinės aerobiologų asociacijos nustatytus reikalavimus. Žiedadulkių kiekis ore analizuojamas mokslo ir oro alergeninės situacijos pateikimo tikslais. 
     Nors vasara jau eina link pabaigos ir dauguma augalų jau sužydėję, gausios žiedadulkių koncentracijos, žydint kai kuriems augalams, keliamos problemos žmogaus sveikatai išlieka aktualios. Pagrindinis išorinis aeroalergenas – oru plintančios žiedadulkės. Tai augalo dalis, kurios pirminė paskirtis – padėti augalams plisti ir įsitvirtinti žemės paviršiuje. Žiedadulkės žinomos kaip sveikatą stiprinanti priemonė, o iš jų pagaminti preparatai ir dabar naudojami žmogaus mityboje ir medicinoje. Ilgą laiką žiedadulkės buvo siejamos tik su sveikatos stiprinimu, tačiau tobulėjant medicinai ir gilinantis į alerginių ligų eigą pastebėta, kad šios augalų dalelės gali turėti ir neigiamą įtaką žmogaus sveikatai. Tai susiję su žiedadulkėse esančių baltymų struktūra ir netipiška žmogaus organizmo reakcija į įvairius žiedadulkėse esančius baltymus.
     Žmonių įsijautrinimas žiedadulkėms priklauso nuo augalų rūšies bei žiedadulkių koncentracijos ore. Stipriausia reakcija fiksuojama esant didžiausiai augalo žiedadulkių koncentracijai. Lietuvoje alergines reakcijas gali sukelti beržo (Betula), kiečio (Artemisia), lazdyno (Corylus), alksnio (Alnus), skroblo (Carpinus), uosio (Fraxinus), ąžuolo (Quercus), gluosnio (Salix), ambrozijos (Ambrosia) ir miglinių (Poaceae) ir kiparisinių (Cupresaceae) šeimų augalų oru sklindančios žiedadulkės.
     Žiedadulkių koncentracija ore rugpjūčio mėnesį išauga dėl gausaus kiečių žydėjimo. Kiečiai, pradėję žydėti liepos viduryje, rugpjūtį intensyviai žydi visur. Jų žiedadulkės pasižymi aukštu alergeniškumu, o koncentracija ore yra nemaža.
Mūsų šalyje žmonės dažniausiai jaučia negalavimus vegetacijos metu, kontaktuodami su beržų, kiečių ir miglinių augalų žiedadulkėmis. Negalavimų pobūdis ir stiprumas dažnai priklauso nuo alergenų kiekio žiedadulkėse. Augalų žiedadulkės gali būti alerginių simptomų priežastimi – atsiranda vandeningos ir gleivingos išskyros iš nosies, čiaudulys, užgula nosį, peršti akis ir kiti simptomai. Alergenai gali sukelti tokias ligas kaip astma ir alerginis rinitas, taip pat konjunktyvitas ir dermatitas.

Higienos instituto informacija





Atnaujinta 2018-03-16 21:15