Užsiėmimai ugdymo įstaigose

Atgal

Užsiėmimai ugdymo įstaigose

2022-11-24

☘️Pamoka – praktinis užsiėmimas „Taisyklinga laikysena ir sveikata“
Spalio mėnesį Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Žana Točilova vedė pamokas-praktinius užsiėmimus „Taisyklinga laikysena ir sveikata“ Švenčionių r. Pabradės „Ryto“ ir „Žeimenos gimnazijose 1 – 4 klasių mokiniams.
Pamokos pradžioje specialistė mokiniams paaiškino, kas yra taisyklinga laikysena, kuo ji skiriasi nuo netaisyklingos, kokie paties žmogaus veiksmai kenkia laikysenai, stuburui. Mokiniams buvo parodytas ir trumpas video filmas kaip taisyklingai elgtis, kad turėtumėm sveiką, tiesų stuburą ir gražią, taisyklingą laikyseną. Vėliau mokiniams buvo pademonstruota taisyklinga laikysena stovint ir sėdint bei taisyklingai keliant/nešant sunkius daiktus. Pamokos pabaigoje mokiniai sužinojo kaip stiprinti nugaros, pilvo, juosmens, kojų bei rankų raumenis ir galėjo praktiškai atlikti specialius fizinius pratimus.
☘️Kuprinių svėrimo akcija „Kas kuprinėje gyvena“
Švenčionių r. Pabradės „Ryto“ ir „Žeimenos“ gimnazijose spalio mėnesį vyko kuprinių svėrimo akcija. Šiais metais akcijoje dalyvavo 1- 4 ir 6 klasių mokiniai. Pabradės „Ryto“gimnazijos - 184 mokiniai, Pabradės „Žeimenos“ gimnazijos - 74 mokiniai.
Šios akcijos tikslas – atkreipti mokinių ir jų tėvelių dėmesį į mokyklinės kuprinės svorį ir turinį bei galimą sunkios kuprinės poveikį vaiko sveikatai. Visuomenės sveikatos specialistė vertino, kokią kūno masės dalį sudaro mokinio kuprinė ir mokė mokinius, kaip tinkamai pasirūpinti savo stuburu. Pabrėžė, kad sunkesnės nei 10 % vaiko svorio kuprinės nešiojimas sukelia nugaros skausmus, skatina stuburo iškrypimą ir netaisyklingą laikyseną. Todėl kuprinių svėrimas yra sudedamoji laikysenos sutrikimų profilaktikos dalis ilgalaikėje perspektyvoje.
Rezultatai parodė, jog 27.6% akcijoje dalyvavusių mokinių kuprinės svėrė ne daugiau 10% jų kūno svorio. Maksimalus, leidžiamas mokinio kūno svorio ir kuprinės santykis turėtų būti ne daugiau 15 % kūno svorio. Akcijos metu 10-15% kūno svorio kuprines turėjo 43.8% mokinių ir 28.6% moksleivių kuprinės buvo per sunkios - viršijo normą daugiau nei 15 % kūno svorio.
Visuomenės sveikatos specialistė atkreipė dėmesį ne tik į mokinio kuprinės svorį, bet ir kuprinės tipą, bei nešiojimo būdą. Džiugu paminėti, kad visų mokinių kuprinės turėjo dvi rankenas ir buvo nešiojamos ant nugaros. Į klausimą ar sunki mokyklinė kuprinė 90% atsakė, kad nesunki, tačiau 10% mokinių – kuprinė buvo sunki. 15% mokinių neturėjo atšvaitų.
Akcijos metu mokiniams padalintos skrajutės su patarimais, kokia turi būti mokyklinė kuprinė, kad ji nežalotų sveikatos, būtų praktiška, patogi bei saugi.
Specialistai pataria.
*Tuščia kuprinė turi sverti: pradinių klasių mokiniams – ne daugiau kaip 700 g, vyresniųjų klasių mokiniams – ne daugiau kaip 1000 g.
*Optimalus pilnos kuprinės svoris turėtų sudaryti ne daugiau kaip 10 proc. mokinio kūno masės.
*Didžiausias pilnos kuprinės svoris neturi viršyti 15 proc. mokinio kūno masės.
*Rinkitės mokyklinę kuprinę, turinčią du reguliuojamo ilgio plačius paminkštintus diržus.
*Visada užsidėkite diržus ant abiejų pečių.
*Nešamos kuprinės apačia neturi būti žemiau juosmens.
*Sunkiausius daiktus dėkite į tą kuprinės dalį, kuri yra arčiausiai nugaros.
*Tvarkingai sudėkite daiktus, kad jie neslidinėtų po kuprinės vidų.
*Kasdien peržiūrėkite kuprinės turinį ir susidėkite tik tai dienai reikalingus daiktus.
*Mokyklinių kuprinių išorinėje pusėje turi būti pritvirtinti atšvaitai.
☘️Akcija „Atšvaitą turiu – saugus esu“
Spalio 20 d. minima atšvaitų diena. Šią dieną siekiama atkreipti dėmesį į atšvaitų svarbą, priminti, kad pėstiesiems, dviratininkams ir kitiems eismo dalyviams atšvaitas yra būtinas esant kelyje, kai tamsu ar blogas matomumas, paraginti naudoti turimus atšvaitus, segtis ar dėtis juos teisingai, o neturinčius – juos įsigyti. Teigiama, kad neapšviestu keliu einančiajam be atšvaito rizika pakliūti į eismo įvykį padidėja net aštuonis kartus – atšvaito nesegintis žmogus vairuotojui matomas tik 30-50 m. atstumu, tuo metu jį segintis pastebimas jau už 150 metrų.
Pabradės „Ryto“ir „Žeimenos gimnazijose vyko akcija „Atšvaitą turiu – saugus esu“. Visuomenės sveikatos specialistė išsamiai aiškino, kodėl kiekvienas, einantis gatve tamsiuoju paros metu, privalo būti su atšvaitu, priminė, kaip teisingai dėvėti atšvaitus, kaip saugiai elgtis gatvėje.
                                   Parengė Visuomenės sveikatos specialistė vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje Žana Točilova.




Atnaujinta 2018-03-16 21:15