Užsiėmimai ugdymo įstaigose

Atgal

Užsiėmimai ugdymo įstaigose

2023-01-02

Projektas ,,Vaikų ir jaunimo psichinės sveikatos stiprinimas bei paslaugų prieinamumo gerinimas Švenčionių rajono ugdymo įstaigose“ tęsiasi.
Gruodžio mėnesi Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos 2c klasės mokiniai dalyvavo pamokoje ,,Vidinė ramybė su mandala“. Užsiėmimą vedė visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos priežiūrą mokykloje Irena Januševskaja.
Mandala - kas tai ir kuo naudinga vaikams?
Mandalos spalvinimas - puikus būdas nusiraminti ir susijungti su vidiniu "aš" tiek vaikams, tiek suaugusiems. Šis užsiėmimas tinka ir mažiausiems ir didelėms.
Mandala - tai centruotas, simetriškas piešinys apskritime, galimos ir kitos formos. Žodis “mandala” reiškia “apskritimas”, “ryšys”, “bendruomenė”.
Mandalų šaknys slypi gamtoje, kadangi apskritimas su centru yra būdingas kone viskam mūsų Visatoje - gėlių žiedams, snaigėms, voratinkliams, kankorėžiams, kriauklėms, medžių kamienams, ir t.t. Piešiant mandalą galioja vienintelė taisyklė - spalvinti nuo centro į išorę.
Mandalos dydis, piešimo technika ar įrankiai - nesvarbūs. Tinka tiek pieštukai, tiek flomasteriai, tiek guašas ar akvarelė. Svarbiausia - piešti ar spalvinti negalvojant, instinktyviai, leidžiant pasireikšti pasąmonei.
Mandalos spalvinimas padeda lavinti kūno dalių judesių koordinaciją, rankų, pirštų motoriką ir miklumą. Gerai ištreniravus smulkiosios motorikos įgūdžius, vaikams būna lengviau mokytis rašyti. Mandalos spalvinimas lavina vaikų matematinį suvokimą - jie susipažįsta su pasikartojančiais raštais, geometrine ornamentika, simetrija. Pabaigus mandalą, vaiką apima pasitikėjimo savimi jausmas, kadangi galutinis rezultatas visuomet būna išties labai gražus ir keliantis vaikui pasididžiavimą, ypač jei kaskart pagirsite ir pasigrožėsite vaiko darbeliu. Čia nėra taisyklių ir suvaržymų, todėl vaikai gali visiškai atsiskleisti ir eksperimentuoti.
Pamokos metu vaikai, klausant ramiai muzikai, ne tik spalvino, bet žaide žaidimą ,,Šilumos ir draugystes siūlas”. Papasakojo, kokios jų mėgstamiausios spalvos, pasidalino su savo draugais geriausiomis emocijomis ir palinkėjimais.
Prisijungė prie šio projekto ir mūsų mažieji Švenčionių l/d ,,Gandriukas“ ,,Geniukų“ grupės ugdytiniai. Labai nedrąsiai vaikučiai pirmą kartą įžengė į kabinetą, bet šviesų, spalvų ir esančių priemonių pagalba, labai greitai atsipalaidavo ir įsitraukė į žaidimo pasaulį.




Atnaujinta 2018-03-16 21:15