VEIKLOS PABRADĖS "RYTO" IR "ŽEIMENOS" GIMNAZIJOSE

Atgal

VEIKLOS PABRADĖS "RYTO" IR "ŽEIMENOS" GIMNAZIJOSE

2023-04-04

PRANEŠIMAS „ VISA TIESA APIE SKIEPUS“
Vasario mėnesį Pabradės „Ryto“ ir „Žeimenos“ gimnazijose I g klasių mokiniams, visuomenės sveikatos priežiūros specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje Žana Točilova, parengė pranešimus apie skiepus nuo difterijos ir stabligės. Kodėl jie būtini. Paaiškino apie šias ligas ir jų sukėlėjus.
Lietuvoje per pastaruosius dešimt metų vidutiniškai registruojami 2 stabligės atvejai per metus.
Stabligė yra ūmi, dažnai mirtina liga, kurią sukelia bakterija, gaminanti sporas, kurios yra labai atsparios išdžiūvimui, aukštai ir žemai temperatūrai. Apsaugotos nuo tiesioginės ultravioletinės radiacijos (saulės šviesos) sporos išlieka gyvybingos nuo kelių mėnesių iki kelerių metų. Šia pavojinga liga susergama, kai ligos sukėlėjas ar jo sporos patenka į žaizdą, ypač į dirvožemiu užterštas gilias durtines žaizdas. Pavojingos yra bet kokios žaizdos ir stipresni nudegimai. Kartais stabligė pasireiškia po sunkesnio galūnių nušalimo ar nuplikinimo. Nuo ligonio žmonės stablige neužsikrečia. Difteriją sukelia difterijos lazdelė. Tai mikroorganizmas, ypatingas tuo, kad į aplinką išskiria stiprų nuodą (toksiną), kuris ir sukelia visus difterijai būdingus ligos požymius bei pažeidžia įvairius organus, taip sukeldamas įvairias ligos komplikacijas. Visi sergantieji difterija gydomi ligoninėje, nepaisant ligos formos ir sunkumo. Tik pilnavertis ir reguliarus skiepijimasis gali garantuoti patikimą apsaugą nuo difterijos ir stabligės.
PASKAITA „ASMENS HIGIENA IR UŽKREČIAMOS LIGOS“
Vasario mėnesį Pabradės „Ryto“ ir „Žeimenos“ gimnazijose visuomenės sveikatos specialistė skaitė paskaitą „Asmens higiena ir užkrečiamos ligos“ priešmokyklinio ugdymo ir 5 klasių mokiniams, kurios metu priminė asmens higienos svarbą kiekvieno gyvenime, papasakojo ir apie negalavimus, kurie gali ištikti tai pamiršusius ar dėl kitų priežasčių nepakankamai skiriančius dėmesio asmeninei švarai. Mokiniai aktyviai dalinosi savo patirtimi apie asmens higieną, uždavinėjo klausimus piešė piešinius.
PASKAITA „ ŠVARUS DANTYS – SVEIKI DANTYS “
Š. m. kovo mėnesį Pabradės „Ryto“ ir „Žeimenos “gimnazijų priešmokyklinio ugdymo ir pradinių klasių mokiniams visuomenės sveikatos specialistė Žana Točilova kalbėjo apie dantukų priežiūrą.
Visuomenės sveikatos specialistė pamokėlę pradėjo burnos higienos praktiniu užsiėmimu. Visi skaičiavo savo dantukus. Vaikai sužinojo, kiek jų turi ir kiek turės užaugę. Dantukų ir dantų šepetėlio muliažo pagalba vaikai susipažino su dantukų priežiūra. Sužinojo, kad dantis reikia valyti du kartus kiekvieną dieną. Vaikai mokėsi taisyklingai valyti dantis muliaže. Diskutavo apie maistą, kuris reikalingas, kad dantukai augtų stiprūs ir sveiki. Išsiaiškino koks maistas dantukams kenkia, kokią pastą ir kokį šepetėlį naudoti ir dar daug visokių gudrybių, kurios padeda išsaugoti sveikus dantis. Po to piešė bei spalvino sveikus ir laimingus dantukus.
Šiuolaikiniai vaikai – ateities kūrėjai. Ypač svarbu, kad jie būtų sveiki. Nuo pat mažumės formuodami teisingus dantų priežiūros įpročius, išsaugosime ne tik gražią šypseną, bet ir bendrą vaiko gyvenimo kokybę. Šio amžiaus vaikams dažnai trūksta įgūdžių ir žinių apie dantukų priežiūrą, burnos higieną. Dantų ėduonis yra pasaulyje viena labiausiai paplitusių ligų. Burnos higienos įgūdžių formavimą tęsime ir toliau.
PRANEŠIMAS „TUBERKULIOZĖ: VAKAR IR ŠIANDIEN"
2023m. kovo mėnesį visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje parengė pranešimą I gimnazijos klasių mokiniams „Tuberkuliozė: vakar ir šiandien ". Kovo 24-oji kasmet yra minima, kaip Tarptautinė tuberkuliozės diena. Tuberkuliozė - infekcinė liga, perduodama oro lašeliniu būdu. Ši liga yra klastinga, kadangi pradžioje nusiskundimų sveikata būna nedaug, tačiau negydomas tuberkulioze sergantis žmogus gali mirti. Užsikrėsti šia liga galima bet kur, tačiau tik apie dešimtadalis užsikrėtusiųjų suserga. Neatsparumą infekcijai gali nulemti padidėjęs stresas, gretutinės ligos, patirtos operacijos, nusilpusi imuninė sistema.
PASAULINĖS VANDENS DIENOS MINĖJIMAS
Kovo 22 d. visuomenės sveikatos specialistė kartu su 4 - 5 klasių mokiniais bei jų klasių vadovais minėjo Pasaulinę vandens dieną. Pamokos pradžioje visuomenės sveikatos specialistė pasakojo apie vandenį, jo reikšmę žmogui ir visai mūsų planetai, supažindino su įdomiais faktais apie vandenį, priminę vandens gėrimo taisykles, o vėliau atlikome įvairius eksperimentus.
Pirmiausia mokiniai atliko eksperimentą „Vanduo stiklinėje“. Labiausiai mokiniams patiko eksperimentas su pieštukais, kuriuos patys vaikai pervėrė per maišelį su vandeniu. Eksperimentas parodė, kad polietileno maišelio molekulės susiglaudžia ir todėl vanduo iš maišelio nebėga.
Užbaigiant vandens dienos minėjimą, mokiniai sukūrė plakatą apie vandenį.
KELIONĖ Į JAUSMŲ IR EMOCIJŲ PASAULĮ
Kiekvieną dieną mus lydi įvairios emocijos. Tai mes linksmi, tai supykę, vėl nuotaika linksma, bet staiga kažkas nuliūdino ir staiga viena emocija keičia kitą. Emocijos yra labai svarbios mūsų gyvenime, todėl svarbu nuo kuo ankstyvesnio amžiaus kalbėti su vaikais apie kylančias emocijas ir jausmus, padėti juos atpažinti, įvardinti, išreikšti. Emocinės reakcijos mus lydi nuo pirmų dienų, tačiau gebėjimas įvardinti savo jausmus, emocinės kalbos žodyno platumas, tinkama raiška priklauso nuo aplinkos, kurioje augome, bei nuo tobulėjimo ar gilinimosi į save.
Todėl, vykdant „Vaikų ir jaunimo psichinės sveikatos stiprinimas bei paslaugų prieinamumo gerinimas Švenčionių rajono ugdymo įstaigose“ projektą, Pabradės „Ryto“ ir „Žeimenos“ gimnazijose, kovo mėnesį 4-6 klasių mokiniams buvo pravestos pamokos – praktiniai užsiėmimai „Kelionė į jausmų ir emocijų pasaulį.“ Pamokų metų visuomenės sveikatos specialistė kartu su vaikais prisiminė pagrindines emocijas piešdami emocijų paukštį, mokiniai turėjo atspėti draugų suvaidintas emocijas, stengėsi pamedituoti ir nupiešti užsiėmimo metu užplūdusias emocijas. Vaikai išbandė keletą jausmų valdymo būdų: kvėpavimo pratimai, relaksacija užsiimant įtraukiančia veikla, kurioje daug spalvų ir ramybės.




Atnaujinta 2018-03-16 21:15