Balandžio mėn. veiklos Švenčionių Z. Žemaičio gimnazijoje

Atgal

Balandžio mėn. veiklos Švenčionių Z. Žemaičio gimnazijoje

2023-05-04

Visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos priežiūrą mokykloje Vita Buinorienė 5a klasėje vedė pamokėlę ,,Burnos higiena“. Užsiėmimo metu kalbėta apie tai, kas lemia burnos ligų atsiradimą, kaip to išvengti, kaip tinkamai prižiūrėti dantis, kokias priemones pasirinkti ir kaip jas naudoti, kad galėtum džiaugtis gražia ir sveika šypsena, bei gera savijauta. Užsiėmimo metu, naudojant dantų muliažą, mokiniai mokėsi ir patys rodė, kaip moka valyti dantis, taip sustiprindami ir pagerindami taisyklingo dantų valymo įgūdžius.
5c klasės berniukams vyko pamokėlė apie brendimo laikotarpį ,,Augu ir keičiuosi‘‘. Kiekvienas berniukas pradeda bręsti skirtingu metu ir skirtingu tempu, todėl kalbėta kas gi vyksta berniuko organizme brendimo laikotarpiu, kaip keičiasi kūnas, išvaizda, kylantys jausmai ir emocijos. Šiems pokyčiams reikia daug energijos, todėl specialistė kalbėjo, kad šiuo laikotarpiu svarbu sveikai gyventi, sveikai maitintis, laikytis asmens higienos.
6a, 6b, 6c, 7b, 7c, 7d klasėse vyko pamokėlės apie rūkymo žalą, kadangi ,,Gegužės mėnuo-mėnuo prieš rūkymą‘‘, tai buvo puiki proga atkreipti dar kartą mokinių dėmesį į galimybes atsisakyti arba nepradėti rūkyti. Nerimą kelią elektroninių cigarečių populiarumas, kurios tampa vis patrauklesnės tarp vaikų ir jaunimo, nes priešingai nei ,,klasikinės“, jos neturi tabako kvapo ir gali būti įvairių skonių. Elektroninės cigaretės nėra sveikesnė alternatyva ,,klasikinėms“ cigaretėms. Augančiam organizmui nikotinas ir kancerogeninės medžiagos daro negrįžtamą žalą. Rūkymas yra viena iš pirmaujančių mirties priežasčių visame pasaulyje, dėl kurios miršta keli milijonai žmonių. Su mokiniais diskutuota, kodėl pradedama rūkyti, ir kodėl neverta pradėti? Kaip nepasiduoti bendraamžių įtakai ir pasakyti ,,ne“. Kalbėta kokią žalą aktyviai rūkančiųjų ir pasyviai rūkančiųjų, šalia esančių sveikatai daro rūkymas. Apie ,,Trečiųjų rankų“ rūkymą, kai cheminės cigarečių dūmų liekanos prilimpa prie mums artimos aplinkos, sienų, kilimų, baldų. Naudojant modelį ,,trys viename“ mokiniai aiškiai matė aktyvaus, pasyvaus ir ,,trečiųjų rankų“ rūkymo rezultatus. Dervos, kurios susikaupia plaučiuose rūkant cigaretę, susirinko ant pusapvalio filtro. Dervą, kuri pasiektų pasyvaus rūkalio plaučius, matė ant kito pusapvalio filtro. Ant permatomo cilindro sienelės stebėjo rūkymo kaip ,,trečiųjų rankų“ poveikį. Tabako dūmų chemines liekanas - surinkus medvilniniu tamponu. Norėtųsi, kad šie užsiėmimai mokiniams padėtų suprasti, kad ne tik pačiam būtina atsisakyti žalingų įpročių, bet ir paskatinti savo draugus ir artimuosius nežaloti savo sveikatos, nes tik protingai organizuojant savo gyvenimą, galima išvengti daugybės rūpesčių ir gyventi ilgiau.
Norintys mokiniai išbandė ,,Sensorines plyteles” jas spaudžiant, viduje esančios spalvos teka, sukasi ir kuria įvairius raštus ir taip sukuriamos teigiamos emocijas, kurios padeda atitrūkti nuo įprastos aplinkos bei stimuliuoja sensoriką bei erdvinio suvokimo vystymąsi. Išbandė ir DW girtumo akinius, kurie neatspindi konkrečios alkoholio koncentracijos kraujuje, tačiau sukeliamas pojūtis gali būti traktuojamas kaip vidutinis girtumas. Mokinių nuomone jausmas keistai nemalonus, kai prarandi orientaciją ir nebegali paprastų veiksmų atlikti gerai. Mokiniai Smagiai dėliojo ,,Lego“ kaladėles, sukūrė ir suvaidino vaidinimą su „Emocijų lėlėmis“.




Atnaujinta 2018-03-16 21:15