Žygis „Miško terapija“

Atgal

Žygis „Miško terapija“

2023-05-09

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) teigia, kad tik 10 proc. žmogaus sveikatos lemia sveikatos priežiūra, po 20 proc. – paveldimumas ir aplinka, o 50 proc. – gyvenimo būdas. Sveika gyvensena stiprina ir tobulina organizmo rezervines galimybes, padeda žmogui išlikti sveikam, žvaliam, energingam ir net gerinti sveikatą.
Dauguma žmonių sąmoningai suvokia fizinio aktyvumo reikšmę. Žinome, kad reguliarus fizinis aktyvumas padeda kontroliuoti kūno būklę ir svorį, pagerinti sveikatą ir nuotaiką, sumažinti su nutukimu siejamų ligų riziką.
Vaikščiojimas yra vienas geriausių dalykų, kuriuos galite padaryti dėl savo sveikatos.
Daug kalbama apie tai, kad vaikščiojimas stiprina kūną, tačiau ar žinote, kad jis yra labai reikalingas ir jūsų smegenims?
• Smegenyse atsiranda daugiau ryšių tarp neuronų. Ypatingai aktyviai nauji ryšiai kuriasi, kai veikiame kažką naujo – vaikštome naujose vietose, einant pasikeičia oro sąlygos, kelyje ištinka netikėtumai, pavyzdžiui, užtvertas praėjimas ir reikia rasti kitą kelią. Kai tokiu būdu kažką išmokstame, smegenyse tarp neuronų užsimezga naujų ryšių.
• Formuojasi naujos kraujagyslės, kurios palaiko tinkamą galvos smegenų aprūpinimą deguonimi.
• Vaikštant išsiskiria ir kita svarbi medžiaga – seratoninas. Jis atsakingas už gerą žmogaus nuotaiką. Jei einate ne vienas, o su kompanija ir smagiai bendraujate – seratonino pasigamina itin daug.
Taip pat nustatyta, kad vaikščiojimas gamtoje žmones teigiamai veikia daug labiau nei miesto teritorijose. Pavyzdžiui, Stanfordo universiteto mokslininkų atliktas tyrimas parodė, kad po žygio gamtoje žmonių nuotaika būna daug geresnė.
Minint judėjimo sveikatos labui dieną ir Švenčionių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro 15 metų sukaktį, kartu su Kaltanėnų ugdymo ir turizmo centru, gegužės 6 dieną buvo organizuotas 10 km žygis „Miško terapija“.
10 km daug, ar mažai? Išties turėjome puikią galimybę išbandyti savo ištvermę, atkreipti dėmesį į fizinio aktyvumo svarbą. Žygis gamtoje – tai ne tik fizinis aktyvumas, bet ir poilsis protui, puikus būdas atitrūkti nuo kasdienės rutinos. Laikas praleistas būnant gamtoje, klausant paukščių čiulbėjimo, bendravimas įkvepia mus šviesesnėms ir pozityvesnėms mintims.
Žygiavome grožėdamiesi įspūdinga mūsų krašto gamta aplankydami ir istorines vietas, viena iš jų Mindaugo gynybinės sienos atkarpa, paženklinta atminimo akmeniu taip pat Pakretuonės vandens malūnas.
Pusiaukelėje (Pakretuonės stovyklavietėje) turėjome galimybę atsipūsti ir pasistiprinti skania šiupinine sriuba bei užkandžiais.
Pasiekę galutinę stotelę (Kaltanėnų ugdymo ir turizmo centrą) mėgavomės pašnekesiais prie laužo, stiprinomės kareiviška koše, vaišinomės gimtadienio tortu, išbandėme pirties pramogas, maudynes kubile ir upėje.




Atnaujinta 2018-03-16 21:15