Vaikai bus skatinami pasirūpinti savo burnos sveikata

Atgal

Vaikai bus skatinami pasirūpinti savo burnos sveikata

2018-08-31

Puoselėjant burnos sveikatą kiekvieno žmogaus asmeninis indėlis yra labai svarbus, nes dviejų labiausiai pasaulyje paplitusių burnos ligų – dantų ėduonies ir periodontito – atsiradimas didžiąja dalimi yra nulemtas mūsų elgsenos, t. y. burnos higienos įgūdžių, mitybos pobūdžio, žalingų įpročių ir pan.
Pasak laikinai Sveikatos apsaugos ministerijos kanclerio funkcijas vykdančios Slaugos koordinavimo skyriaus vedėjos Odetos Vitkūnienės, yra labai svarbu, kad vaikai jau nuo mažų dienų įprastų reguliariai valytis dantis ir rūpintis burnos sveikata. Šiuos įgūdžius jiems įgyti padėti turi tėvai, nes tik tokiu būdu yra galima išvengti rimtų burnos sveikatos ligų.
„Gydytojų odontologų teigimu, daugeliui moksleivių trūksta burnos higienos įgūdžių. Todėl raginame visus tėvelius atkreipti dėmesį ir padėti vaikams išsiugdyti įpročius reguliariai valytis dantis, periodiškai apsilankyti pas gydytoją odontologą. Laiku pasirūpinus prevencija galima užkirsti kelią rimtoms burnos ligoms“, – sako O. Vitkūnienė.
Kaip teigia Lietuvos Respublikos odontologų rūmų tarybos pirmininkas Alvydas Šeikus, remiantis epidemiologinių tyrimų duomenimis, 2010 m. Lietuvoje dantų ėduonies paplitimas tarp 12 metų vaikų siekė 85 proc., tarp 6 metų vaikų, lankančių ikimokyklinio ugdymo įstaigas – net 82 proc. (palyginimui: Norvegijoje – tik 5 proc.) Vertinant pagal šiuos burnos sveikatą atspindinčius rodiklius mūsų šalies ikimokyklinio ir mokyklinio amžiaus vaikai smarkiai atsilieka nuo kitų Europos Sąjungos šalių bendraamžių.
„Todėl mūsų bendras projektas skirtas stiprinti vaikų dantų valymo įgūdžius. Plakatas yra skirtas mėnesiui, jame – 62 dantukai, kuriuos ryte ir vakare išsivalius dantis reikia užklijuoti atitinkamais lipdukais. Psichologai teigia, jog vaikui išugdyti bet kokį pozityvų įprotį kaip tik reikia mėnesio. Plakatas bus naudingas ne tik vaikams – jame taip pat yra pateikiama naudinga informacija tėvams apie vaikučių dantukų priežiūrą“, – sako šio projekto iniciatorius A. Šeikus.
Pasak Lietuvos Respublikos odontologų rūmų tarybos pirmininko, „Sveikos šypsenos pažadas“ – tai ne tik vaikučių pažadas atsakingai valytis dantukus. Tai ir odontologų pažadas auginti vaikų kartas be dantų ėduonies, ir tėvų pažadas rūpintis vaikų dantukais.
Sveikatos apsaugos ministerija kartu su Lietuvos odontologų rūmais taip pat surengė seminarą savivaldybių visuomenės sveikatos biurų visuomenės sveikatos specialistams, koordinuojantiems sveikatos priežiūrą mokyklose ir jaunimui palankių sveikatos priežiūros paslaugų koordinatoriams, kuriame buvo aptarta vaikų burnos sveikatos situacija, ėduonies profilaktikos ir burnos higienos tematika sveikatos mokymo ir ugdymo veikloje, kitos tėvams bei pedagogams aktualios temos.
Siekiant, sumažinti Lietuvos gyventojų burnos ligų paplitimą ir intensyvumą taikant individualios, tikslinių grupių ir visuomeninės profilaktikos priemones bei optimizuojant odontologinės sveikatos priežiūros sistemą Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministras patvirtino Nacionalinę burnos sveikatos 2016-2020 metų programą, kurios priemonės yra sėkmingai įgyvendinamos.
 Lietuvos Respublikos Sveikatos apsaugos ministerijos informacija


Atnaujinta 2018-03-16 21:15