Judėjimas - neatsiejama mūsų sveikatos ir geros savijautos dalis

Atgal

Judėjimas - neatsiejama mūsų sveikatos ir geros savijautos dalis

2019-02-12

Visi žinome, kad judėjimas yra neatsiejama mūsų sveikatos ir geros savijautos dalis. Fizinis aktyvumas ne tik padeda kontroliuoti svorį, bet ir gerina miego kokybę, emocinę būklę, didina energingumą, stiprina imuninę sistemą ir mažina riziką susirgti tam tikromis ligomis.
Fizinis aktyvumas gali reikštis penkiose žmogaus gyvenimo srityse:
  1. laisvalaikio;
  2. profesinėje (vaikams ir paaugliams tai mokykla);
  3. namų ruošos;
  4. mobilumo (transporto);
  5. sporto.
Įvairių fizinio aktyvumo rūšių panaudojimas asmens gyvenime yra būtinas gerai sveikatai pasiekti ir palaikyti.
Sveikatą stiprinančiu fiziniu aktyvumu yra laikoma bet kokia fizinio aktyvumo forma, kuri lavina funkcinius gebėjimus ir teikia naudos sveikatai, nesukeldama jai pavojaus ar žalos. Moksliniais tyrimais yra įrodyta, jog sveikatą stiprinantis fizinis aktyvumas mažina arterinę hipertenziją, mažina osteoporozės riziką ir stabdo jos progresavimą, mažina senų žmonių kritimų bei kaulų lūžimų pavojų, neleidžia atsirasti antsvoriui ir nutukimui bei stabdo jų progresavimą, gerina bendrą kaulų ir raumenų sistemos būklę, kuri tiesiogiai susijusi su didele dalimi reumatinių susirgimų (osteoartroze, stuburo kaklo ir juosmens dalių skausmais ir kt.), pagerina protinę veiklą ir psichinę žmogaus sveikatą, mažina depresiją, nerimą ir nervinę įtampą, stabdo žalingų įpročių plitimą tarp vaikų ir jaunimo.
Kad fizinį aktyvumą galima būtų vertinti kaip stiprinantį sveikatą, svarbu, kad fizinis krūvis būtų ne retesnis kaip 3 kartai per savaitę, fizinis krūvis vieno užsiėmimo metu truktų ne mažiau kaip 20-30 minučių ir šio krūvio metu 40-50 proc. padidėtų širdies susitraukimų dažnis, kvėpavimas bei prakaitavimas, taip pat svarbu, kad būtų tinkamai, t. y. pagal asmens galimybes, sveikatos būklę, pasirinkta fizinio krūvio rūšis (važiavimas dviračiu, plaukimas, šiaurietiškasis ėjimas, šokinėjimas šokdyne ir t.t.) bei daromos poilsio pertraukėlės.
Nuo 2018 m. Švenčionių rajone vykdomas projektas „Sveikos gyvensenos skatinimas Švenčionių rajone“ (Nr. 08.4.2-ESFA-R-630-01-0005). Švenčionių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras (toliau - Biuras) prisideda prie šio projekto įgyvendinimo vykdydamas dalį projekte numatytų veiklų. Džiaugiamės galėdami rajono gyventojams pasiūlyti tokius daug dėmesio sulaukusius fizinį aktyvumą skatinančius užsiėmimus, kaip laikysenos koregavimo ir kraujotakos gerinimo mankštos bei mankštos vandenyje vyresnio amžiaus asmenims. Šie užsiėmimai ne tik stiprina gyventojų sveikatą didinant jų fizinį aktyvumą, bet ir leidžia atsipalaiduoti, atrasti bendraminčių ir bendrauti bei mėgautis aplinka įrodant, kad judėjimas gali tapti puikiu laiko leidimo būdu. Dėkojame mankštose dalyvaujantiems rajono gyventojams už rūpinimąsi savo sveikata, aktyvumą ir gerą nuotaiką užsiėmimų metu!




Atnaujinta 2018-03-16 21:15