Sveikatai palanki vaikų mityba - iššūkis ar įprotis?

Atgal

Sveikatai palanki vaikų mityba - iššūkis ar įprotis?

2019-02-25

Netylant diskusijoms vaikų maitinimo darželiuose tema, tikriausiai ne vienas esame susimąstę, o kaip gi patys maitiname savo vaikus? Kokius maisto produktus savo mažiesiems siūlome namuose ir ar šis maistas yra sveikatai palankus?
Sveikos mitybos specialistės, iniciatyvos „Sveikatai palankus“ direktorės Ramintos Bogušienės teigimu, vaikai neturi patirties, kaip maistas veikia jų sveikatą ir gyvenimo kokybę, o nesveikatos šaltiniai juos vilioja labiausiai. Vaikai - jautriausia grupė, kuriai didžiulę įtaką daro reklama, o mūsų, suaugusiųjų, pareiga sudaryti tinkamas maitinimosi sąlygas rinktis ir duoti pasirinkimą ne tarp sausainio ir daržovių troškinio, o tik tarp sveikatos šaltinių, pavyzdžiui morkos ar burokėlio salotų.
Š. m. vasario 19 d. Švenčionių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras Švenčionių lopšelio-darželio „Gandriukas“ tėveliams suorganizavo įdomią ir naudingą paskaitą-diskusiją tema „Vaikų sveikatai palanki mityba“. Paskaitą-diskusiją vedė diplomuota gydomosios mitybos specialistė, „Gydanti lėkštė“ įkūrėja Ingrida Kuprevičiūtė. Tėveliai turėjo galimybę sužinoti, koks maistas yra vertinamas kaip palankus sveikatai ir naudingas vaikams; į ką atkreipti dėmesį renkantis maisto produktus, kokie produktai yra kokybiški ir palankūs sveikatai; kokie požymiai, simptomai rodo, kad vaiko sveikatos būklės priežastimi gali būti nepakankamai palanki sveikatai mityba, ir kaip viso to išvengti bei pagerinti vaiko savijautą; kaip teisingai įvertinti vaiko nenorą valgyti, ką daryti, jei vaikas atsisako valgyti, kaip patiems tėveliams išlikti ramiems ir nepradėti vaikui siūlyti produktų, kurie yra patrauklūs, tačiau nepalankūs sveikatai; ką daryti ir kaip koreguoti mitybą esant vidurių užkietėjimui ir aplamai, kas gi yra vidurių užkietėjimas; į ką vertėtų atkreipti dėmesį, jei atsiranda skydliaukės veiklos sutrikimų, ir kaip, tokiais atvejais, teisingai pritaikyti mitybą; kaip mitybos pagalba slopinti autoimuninius susirgimus; ką daryti, kad vaikai valgytų sveikatai palankius maisto produktus, kaip patraukliai patiekti maistą lėkštėje ir žaismingai įtraukti pačius vaikus į maisto gamybos procesą, bei kaip patiems būti pavyzdžiu savo vaikams.
Dėkojame I. Kuprevičiūtei už vertingą paskaitą, išsamius ir argumentuotus atsakymus bei naudingus patarimus vaikų mitybos klausimais. O tėveliams ir vaikams linkime, kad sveikatai palanki vaikų mityba būtų ne iššūkiu, bet taptų įpročiu ir kasdienės gyvensenos dalimi.




Atnaujinta 2018-03-16 21:15