Šiandien minima Pasaulinė glaukomos diena

Atgal

Šiandien minima Pasaulinė glaukomos diena

2019-03-12

Dažnai žmonės skundžiasi akių perštėjimu, teigia, jog akys lyg „smėlio pripiltos“, sunku dirbti kompiuteriu, vakarais akys būna sunkios, jas skauda. Tai - sausos akies sindromui būdingi nusiskundimai. Tačiau gana dažnai būtent šie nusiskundimai, atveda pacientą pas akių gydytoją ir tampa glaukomos diagnostikos pradžia.

Glaukomos sąvoka taikoma grupei akių ligų, kurios sukelia charakteringą regos nervo ir tinklainės ląstelių pažeidimą, dėl kurio akis apanka. Visgi, anksti nustačius glaukomą ir pradėjus gydymą regėjimą galima išsaugoti.

Pagrindiniai glaukomos simptomai

Gana ilgą laikotarpį sergantysis net nenumano, kad jau serga, nes liga pradžioje būna besimptomė. Tik ligai progresuojant pastebimi šie glaukomos simptomai:
- siaurėja matymo laukas, dažnai žmogus jaučia it žiūrėtų į pasaulį pro dūmus ar rūko debesį.
- atsiranda rytinis ar vakarinis akių skausmas.
- akių vokas tampa „sunkus“ : sergančiajam vis norisi užsimerkti ir sunku atsimerkti.
- ypatingai blogai pradedama regėti tamsiuoju paros metu.
- žiūrint į saulę ar ryškią šviesą akyse matomi vos pastebimi tačiau ryškios formos apskritimai arba rutuliukai.

Rizikos faktoriai

Susirgti glaukoma gali bet kas. Glaukoma turi keletą rizikos veiksnių, kurie gali paskatinti ligos atsiradimą: didelio laipsnio trumparegystė, migrena, arterinio kraujospūdžio svyravimai (tiek žemo, tiek aukšto), įvairūs kraujotakos sutrikimai. Taip pat glaukoma gali atsirasti po stiprių akių sužeidimų ar kai kurių akių operacijų. Šia liga dažniau serga vyresni ne 40 metų amžiaus žmonės, tačiau glaukoma gali sirgti ir vaikai.

Glaukomos nustatymas

Ankstyvas glaukomos aptikimas per reguliarius akių patikrinimus vaidina esminį vaidmenį gydant ir užkertant kelią regos netekimui. Per įprastinius akių patikrinimus turėtumėte pasitikrinti ir dėl glaukomos:
  • kas 2–4 metus, jei jums mažiau nei 40 metų;
  • kas 1–3 metus, jei jums nuo 40 iki 54 metų;
  • kas 1–2 metus, jei jums nuo 55 iki 64 metų;
  • kas vienerius metus, jei jums 65 ar daugiau metų.

Jei patenkate į didelės rizikos grupę, turėtumėte pradėti tikrintis akis dėl glaukomos nuo 35 metų ir daryti tai kas 1–2 metus.

Glaukomos rizikos faktorių yra daug, tačiau net jei jums netaikomas nė vienas iš anksčiau minėtų veiksnių, vis tiek galite susirgti glaukoma. Rekomenduojama reguliariai tikrinantis akis įtraukti ir patikrinimą dėl glaukomos, ypač senstant, ir taip apsisaugoti nuo neišgydomo apakimo.
Akys - žmogaus sielos veidrosis. Saugokime savo akis!


Atnaujinta 2018-03-16 21:15