Europos psichologinės gerovės ir įveikos COVID-19 pandemijos metu tyrimas

Atgal

Europos psichologinės gerovės ir įveikos COVID-19 pandemijos metu tyrimas

2020-06-16

Vilniaus universiteto psichologai pradeda vykdyti lietuvių psichologinės sveikatos tyrimą „Mano savijauta“ (manosavijauta.lt). Jie sieks išsiaiškinti, kaip koronaviruso krizė paveikė žmonių savijautą ir kaip efektyviau jiems padėti.
Tyrimą inicijavo Europos trauminio streso tyrimų asociacija (ESTSS). Jis vykdomas vienuolikoje Europos šalių – Lietuvoje, Švedijoje, Italijoje, Norvegijoje, Vokietijoje, Portugalijoje, Lenkijoje, Austrijoje, Kroatijoje, Sakartvele ir Nyderlanduose.
„COVID-19 pandemijos metu daug žmonių patiria stresą, įtampą, nerimą ar baimę. Tai gali turėti neigiamų padarinių savijautai, tačiau vis dar nėra žinoma, kokie tai konkretūs padariniai. Gal padidės polinkis į depresiją ar smurtą? Šį tyrimą atliekame todėl, kad tik žinodami žmonių psichologinius sunkumus žinosime ir pagalbos poreikį tiek Lietuvoje, tiek kitose Europos šalyse. O tai galiausiai leis pasirinkti tinkamiausius būdus įveikti psichologinius pandemijos padarinius“, – teigia Vilniaus universiteto Psichotraumatologijos centro vadovas ir pagrindinis tyrimo koordinatorius Lietuvoje prof. Evaldas Kazlauskas.
Tyrėjai turi ambicingą tikslą – apklausti bent 10 000 asmenų iš visos Europos. Tokio plataus masto apklausa, vykdoma įvairiose skirtingai koronaviruso paveiktose šalyse, suteiks unikalią galimybę analizuoti ir palyginti žmonių patirtus psichologinius sunkumus, streso įveikos būdus ir poreikius. Atsakymai padės geriau suprasti, kokios pagalbos žmonėms labiausiai reikia tokiose situacijose. Tyrėjų tikslas yra teikti praktines rekomendacijas, kurios galėtų būti lengvai įgyvendinamos ir prieinamos, susidūrus su krizės sukeltais psichologiniais sunkumais.
Norima suprasti, kaip dėl pandemijos patiriamas stresas veikia žmonių savijautą, mintis, fizinį aktyvumą ir darbingumą, kas padeda jį įveikti. Gal vieni ieško nusiraminimo gamtoje, o kiti atvirkščiai – naudojasi technologijomis ir daug bendrauja su artimaisiais internete?
„Europa tikrai susirūpinusi, kaip pandemija paveikė žmonių savijautą. Labai džiaugiamės, kad Lietuva turi progą prisijungti prie šiuo metu visam pasauliui aktualios psichologų mokslininkų iniciatyvos. Labai kviečiame visus Lietuvos žmones taip pat prie to prisidėti ir kartu siekti emocinės gerovės užtikrinimo po pandemijos“, – sako prof. E. Kazlauskas.
Savo patirtimi pasidalyti ir taip prisidėti prie tyrimo įgyvendinimo gali visi Lietuvos gyventojai nuo 18 metų, užpildydami internetinę apklausą tinklalapyje manosavijauta.lt.
Parengta pagal VU Psichotraumatologijos centro informaciją




Atnaujinta 2018-03-16 21:15