LYTIŠKAI PLINTANČIOS LIGOS - KAS TAI?

Atgal

LYTIŠKAI PLINTANČIOS LIGOS - KAS TAI?

2021-09-01

LYTIŠKAI PLINTANČIOS LIGOS - KAS TAI?
Lytiškai plintančios ligos (LPL) yra vadinamos ligos, kurios perduodamos vieno asmens kitam lytinių santykių (sekso, mylėjimosi) metu.
Pasaulyje per metus LPL (kurių šiandien žinoma apie 25) suserga apie 250 mln. žmonių. Iš jų: 120 mln. užsikrečia trichomonomis, 50 mln. chlamidijomis, 30 mln. papilomos virusu, 25 mln. gonorėja ir 3,5 mln. sifiliu. Dėl gerai sukoordinuotos sveikatos apsaugos sistemos kai kuriose vakarų šalyse, pvz., Švedijoje, sergamumas LPL, o ypač gonorėja ir sifiliu, labai mažas. Tuo tarpu visoje Rytų Europoje, įskaitant ir Lietuvą, LPL, o ypač sifilis, yra labai paplitusios.
Specialistai primena, kad lytiškai plintančios infekcijos (LPI) – dažnai net nepastebimi susirgimai, turintys ilgalaikių pasekmių abiejų lytinių partnerių sveikatai. Šiltasis metų laikotarpis neatsitiktinai siejamas su rizikingais lytiniais kontaktais – pasibaigus vasarai diagnozuojama daugiau LPI.
Kaip sužinoti ar nesate užsikrėtę LPI?
LPI ištyrimas – vienintelis būdas sužinoti, ar nesate užsikrėtę viena ar net keliomis lytiškai plintančiomis infekcijomis. Šiuolaikiniai molekuliniai tyrimai leidžia identifikuoti virš dešimt sukėlėjų iš vieno mėginio – lytinių takų ir kitų vietų tepinėlio arba šlapimo (neinvazinio tyrimo vyrams).
Kaip sumažinti riziką užsikrėsti LPI?
  • Vengti atsitiktinių lytinių santykių. Užsikrėtimo riziką sumažina vienas, ištikimas ir LPI neužsikrėtęs lytinis partneris (monogaminiai lytiniai santykiai).
  • Visada ir taisyklingai naudotis apsaugos priemonėmis (prezervatyvais). Reikia nepamiršti, kad prezervatyvai nesuteikia 100 proc. apsaugos nuo LPI, tačiau nuolatinis ir taisyklingas šių barjerinių priemonių naudojimas ženkliai sumažina užsikrėtimo riziką.

Informacijos šaltiniai: Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras; https://lorna.lt/straipsniai/kas-tai-yra-lytiskai-plintancios-ligos/



Atnaujinta 2018-03-16 21:15