ĮGYVENDINTAS PROJEKTAS „ŠVENČIONIŲ RAJONO GYVENTOJŲ BENDRUOMENĖS FIZINIO AKTYVUMO SKATINIMAS"

Atgal

ĮGYVENDINTAS PROJEKTAS „ŠVENČIONIŲ RAJONO GYVENTOJŲ BENDRUOMENĖS FIZINIO AKTYVUMO SKATINIMAS"

2022-02-28

 Švenčionių rajono savivaldybės administracija kartu su Švenčionių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuru įgyvendino projektą „Švenčionių rajono gyventojų bendruomenės fizinio aktyvumo skatinimas“ (Nr. SRF-FAV-2020-1-0160), kuris bendrai finansuojamas sporto rėmimo fondo ir Švenčionių rajono savivaldybės biudžeto lėšomis. Įgyvendinus veiklas, pasiektas projekto tikslas – Švenčionių rajono gyventojų bendruomenės fizinio aktyvumo skatinimas, gerinant jų sveikos gyvensenos įgūdžius.
    Plaukimas – vienintelė fizinės veiklos forma, tuo pačiu metu stiprinanti ir atpalaiduojanti organizmą. Plaukiant atsipalaiduoja raumenys, mažiau apkraunamas stuburas, mažiau jaučiami nugaros skausmai, gerėja savijauta. Plaukimas stiprina vaikų nervų sistemą, tvirtina judesius ir gerina ištvermę, stimuliuoja kūną ir mintis, skatina smegenų vystymąsi. Reguliariai plaukiodami vaikai mažiau serga, geriau valgo ir miega. Plaukimas yra gera priemonė įvairioms ligoms gydyti. Suaugusiems, ypač vyresnio amžiaus žmonėms, reguliarios treniruotės baseine yra puiki alternatyva labiau rizikingoms fizinėms veikloms, kadangi judant vandenyje mažiau apkraunami sąnariai, gerėja kraujotaka ir širdies darbas, atsipalaiduoja ir stiprėja įsitempę raumenys, stiprėja kvėpavimo sistemos raumenys, taip pat plaukimas padeda išvengti širdies ir kraujagyslių ligų bei diabeto. Visa tai atitolina senėjimo procesus, gerina bendrą fizinę būklę, o taip pat padeda išspręsti dar vieną aktualią antsvorio problemą. Būtent plaukimas spartina energijos išeikvojimą, pagreitina kalorijų deginimą, mobilizuoja medžiagų apykaitą, padeda kovoti su nuovargiu bei bloga nuotaika.
Projekto trukmę sudarė 13 plaukimo užsiėmimų Ignalinos sporto ir pramogų centro baseine rajono 156 gyventojų (vaikams ir jaunimui iki 29 m., suaugusiems, iš jų senyvo amžiaus asmenims ir neįgaliesiems bei jų šeimų nariams) 2 kartus per savaitę.
      Projekto veiklų metu dalyviai išklausė paskaitą su praktine užduotimi, vyko ir individualios konsultacijos dėl sveikos gyvensenos, buvo atliekamas kūno masės analizės tyrimas: pamatuotas KMI, jų kūno riebalų masė, raumenų, vandens kiekis, metabolinis amžius, vidinis riebalų kiekis. Apibendrinti rezultatai aptarti su kiekvienu dalyviu atskirai, pateiktos rekomendacijos. Neįgaliesiems bei jų šeimų nariams ir medicinos personalui, dirbančiam su jais, numatyta po 1 specialiai pritaikytą kineziterapeuto užsiėmimą Lietuvos sutrikusio intelekto žmonių globos bendrijos „Viltis“ būstinėje.
Projekto dalyviams skirtos mankštos vandenyje, vadinamoji vandens aerobika, ir plaukimo užsiėmimai. Neįgaliesiems skirtos spec. mankštos vandenyje pagal kineziterapeuto rekomendacijas. Plaukimo pamokas vedė Ignalinos plaukimo klubo sertifikuoti instruktoriai, mankštas vandenyje – kineziterapeutas, su neįgaliaisiais dirbo kineziterapeutė, galinti dirbti su spec. poreikių turinčiais asmenimis.
      Projekto veiklos prasidėjo 2020 m. rugsėjo 14 d., tačiau dėl paskelbtos valstybės lygio ekstremalios situacijos dėl COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) plitimo grėsmės projekto veiklos buvo sustabdytos ir tik po metų vėl atnaujintos.
 

Veiklų pradžia: 2020 m. rugsėjo mėnuo
Veiklų pabaiga: 2022 m. vasario mėnuo





Atnaujinta 2018-03-16 21:15