Mokinių profilaktiniai sveikatos patikrinimai

Atgal

Mokinių profilaktiniai sveikatos patikrinimai

2022-08-23

     Sveikatos specialistai primena, kad vasarą, prieš sugrįžtant į ugdymo įstaigas, būtina pasirūpinti vaikų sveikata ir užsukti į gydytojo kabinetą, kuris atliks nuodugnią sveikatos apžiūrą, peržiūrės atliktus skiepus ir kt.
     Kartą per metus profilaktiškai tikrintis sveikatą pas savo šeimos gydytoją ir gydytoją odontologą privaloma visiems vaikams iki 18 metų. Kadangi Lietuvoje vaikai yra draudžiami valstybės, jiems suteiktos paslaugos apmokamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis. Taigi ir už profilaktinę vaikų sveikatos patikrą sutartis su teritorinėmis ligonių kasomis sudariusiose gydymo įstaigose mokėti nereikia.
     Kasmet apsilankyti vaikui pas gydytoją reikia ne dėl formalumo, o tam, kad būtų išsamiai patikrinta jo sveikata. Šeimos gydytojas patikrinimo metu įvertina vaiko ūgį, svorį, kraujo spaudimą, regą, klausą, kraujotakos, kvėpavimo ir kitų organų bei jų sistemų funkcinę būklę. Radus pakitimų, pacientas yra siunčiamas pas gydytoją specialistą konsultacijai arba tyrimams. Taip pat primenama apie pagal amžių vaikui priklausančius skiepus.
     Tuo tarpu, gydytojas odontologas profilaktinio tyrimo metu patikrina vaiko dantų ir žandikaulių būklę ir, prireikus, skiria gydymą. Kartu tai puiki proga PSDF lėšomis silantuoti vaikų iki 14 metų krūminius dantis ir taip apsaugoti juos nuo karieso.
     Kaip ir kiekvienais metais ikimokyklinio ir mokyklinio amžiaus vaikų tėvai turi pasirūpinti vaiko sveikatos pažymėjimu ugdymo įstaigoms iki rugsėjo pradžios. Todėl tėvelius raginame suskubti ir nedelsiant pasirūpinti vaiko profilaktiniu sveikatos patikrinimu, jei to dar nepadarėte. Ligonių kasos primena, kad vaiko sveikatos pažymėjimas galioja vienerius metus nuo jo užpildymo datos.




Atnaujinta 2018-03-16 21:15