Lapkričio 18 d. – Europos supratimo apie antibiotikus diena ir Pasaulinė supratimo apie antimikrobinį atsparumą savaitės pradžia

Atgal

Lapkričio 18 d. – Europos supratimo apie antibiotikus diena ir Pasaulinė supratimo apie antimikrobinį atsparumą savaitės pradžia

2022-11-18

Kasmet lapkričio 18 dieną Europa mini Europos supratimo apie antibiotikus dieną, o lapkričio 18–24 dienomis pažymima Pasaulinė supratimo apie antimikrobinį atsparumą savaitė. Šiomis iniciatyvomis siekiama šviesti plačiąją visuomenę, sveikatos priežiūros darbuotojus ir politikus apie bakterijų atsparumą antimikrobinėms medžiagoms ir jo grėsmes siekiant išvengti tolesnio antimikrobiniams vaistams atsparių infekcijų atsiradimo ir plitimo.
2022 m. Pasaulinės supratimo apie antimikrobinį atsparumą savaitės tema „Išvenkime antimikrobinio atsparumo kartu“ (angl. Preventing Antimicrobial Resistance Together). Visi sektoriai raginami skatinti apdairų antimikrobinių medžiagų naudojimą ir stiprinti prevencines priemones, kuriomis būtų kovojama su antimikrobiniu atsparumu (AMR), bendradarbiaujant ir taikant vienos sveikatos koncepciją.
Pagrindinės šių metų Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) žinutės
  • Antimikrobinės medžiagos yra medžiagos, naudojamos žmonių, gyvūnų ir augalų infekcinių ligų prevencijai, kontrolei ir gydymui, tačiau jos tampa vis neveiksmingesnės.
  • AMR atsiranda, kai bakterijos, virusai, grybeliai ir parazitai nebereaguoja į antimikrobines medžiagas. Dėl atsparumo vaistams antibiotikai ir kiti antimikrobiniai preparatai tampa neveiksmingi, o infekcijos –  sunkiai pagydomos arba nebepagydomos, todėl padidėja ligų plitimo, sunkios ligos ir mirties rizika.
  • AMR vystosi čia ir dabar. Šiandien tai – viena didžiausių grėsmių visuomenės sveikatai visame pasaulyje, maisto saugumui ir vystymuisi.
  • Netinkamas ir per didelis antimikrobinių medžiagų naudojimas žmonių medicinoje, veterinarijoje ir augalininkystėje spartina AMR vystymąsi ir jo plitimą visame pasaulyje. 
  • AMR iššūkiai yra sudėtingi ir daugialypiai, tačiau jie nėra neįveikiami. „Vienos sveikatos“ atsakas į AMR padės išgelbėti milijonus gyvybių, išsaugoti antimikrobines medžiagas būsimoms kartoms ir apsaugoti nuo vaistams atsparių patogenų ateityje.

                                                                                                              Parengta pagal Higienos instituto informaciją

Filmukas apie antibiotikų vartojimą

https://www.facebook.com/watch/?v=3239547386072159





Atnaujinta 2018-03-16 21:15