Pasaulinė savižudybių prevencijos diena

Atgal

Pasaulinė savižudybių prevencijos diena

2018-09-10

      Niekas neapsaugotas nuo įvairių gyvenimo sukrėtimų, stresų, depresijos. Išsiskyrimas su artimu žmogumi, mirtis, nesėkmės moksle ar darbe, išdavystė, sunki liga, kitokie nemalonūs ir netikėti gyvenimo pasikeitimai gali sukelti būseną, vadinamą psichologine krize. Krizę išgyvenantis žmogus jaučiasi nebegalįs įveikti iškilusių sunkumų, yra pasimetęs ir nežino ką daryti. Įprasti būdai, kurie jam anksčiau padėdavo įveikti gyvenimo sunkumus, tampa nebeveiksmingi. Žmonėms, esantiems tokioje būsenoje, gali kilti minčių apie savižudybę. Negalėdami įveikti krizės ir nesulaukdami aplinkinių pagalbos, jie gali tapti priklausomais nuo alkoholio ar narkotikų, susirgti psichikos ligomis, arba net nusižudyti.  
       Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, kasmet nusižudo apie milijoną žmonių. Lietuva - viena iš šalių, kurioje savižudybės skaičius itin didelis. Dažniausiai nusižudo kaimo gyventojai, vyrai.
      Analizuojant Švenčionių rajono duomenis akivaizdu, kad mirtingumas dėl savižudybių mūsų rajone taip pat išlieka gana aukštas ir gerokai lenkiantis bendrą Lietuvos vidurkį.

        Tyrimai rodo, kad net 75 procentų savižudžių apie ketinimą nusižudyti prasitaria šeimos nariams ar draugams, tad labai svarbu išklausyti artimą žmogų ir laiku padėti jam spręsti problemas.

          Tarptautinė savižudybių prevencijos asociacija (TSPA) ir Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) 2003 metais nutarė, kad nuo 2004 metų rugsėjo 10-ji diena bus minima kaip PASAULINĖ SAVIŽUDYBIŲ PREVENCIJOS DIENA. Kiekvienais metais šią dieną visame pasaulyje organizuojami įvairūs renginiai, kuriais norima atkreipti visuomenės dėmesį į vieną iš opiausių problemų šiuolaikiniame pasaulyje – SAVIŽUDYBES. 2018 metų tema – Mažinkime savižudybes, veikdami kartu.

       2018 m. rugsėjo 8 dieną Pasaulinei savižudybių prevencijos dienai paminėti Švenčionių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras surengė dviračių žygį, kuriame dalyvavo Švenčionių progimnazijos mokiniai ir kiti neabejingi šiai temai Švenčionių rajono gyventojai.

Palydėti policijos pareigūnų žygio dalyviai nuvyko prie Bėlio ežero, ten vyko paskaita-diskusija „Kaip padėti žmogui, kuris išgyvena psichologinę krizę ir galvoja apie savižudybę?” Pokalbio metu buvo aktyviai diskutuojama apie tai kaip atpažinti žmogų, kuriam reikia pagalbos, į ką atkreipti dėmesį, ką daryti ir kaip kiekvienas galime padėti.





Atnaujinta 2018-03-16 21:15