Tymai. Ar galima jų išvengti?

Atgal

Tymai. Ar galima jų išvengti?

2019-03-29

Tymai nėra nekalta vaikiška liga. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) Vilniaus departamento Švenčionių skyriaus specialistai primena, kad tymai – labai  užkrečiama virusinė infekcija lengvai plintanti tarp neskiepytų asmenų.
 
Kodėl tymai pavojingi?
Iš 1000 užsikrėtusiųjų tymais 1 ar 2 gali mirti nuo šios ligos sukeltų komplikacijų net ir taikant geriausią medicininę priežiūrą.
 
  • nuo 7 iki 9 iš 100 susirgusių vaikų pasireiškia ausų infekcija, kuri gali sukelti kurtumą;
  •  8 iš 100 pacientų pasireiškia viduriavimas;
  • 1 iki 6 iš 100 pacientų išsivysto plaučių uždegimas;
  • akių pakenkimai, kaip kad ragenos (išorinis akies obuolio sluoksnis) sunaikinimą, lydimą aklumu;
  • tymais sergantis asmuo gali užkrėsti kitus 4–5 dienos iki bėrimo ir 4 dienos po bėrimo atsiradimo.
 
Kaip  užsikrečiama tymais? 
Tymų infekcijos šaltinis - sergantis žmogus. Iš infekuoto asmens tymų virusas išsiskiria per kvėpavimo takus, pradedant pirmomis ligos dienomis, iš viso 4-7 dienas. Pagrindinis perdavimo būdas – oro lašelinis. Iki 90-95% imlių, imuniteto neturinčių asmenų, kontaktavusių su sergančiuoju tymais, suserga. Liga prasideda karščiavimu, konjunktyvitu, sloga, kosuliu ir Kopliko dėmelių atsiradimu (tai į druskos grūdelius panašūs bėrimo elementai, kurie atsiranda ant skruostų gleivinės).  
 
 
Koks gydymas?
Specifinių tymų gydymo priemonių nėra, taikomas simptominis gydymas – mažinti karščiavimą, akis saugoti nuo dirginančios šviesos, akys plaunamos dezinfekuojančių medžiagų tirpalais, patariama vartoti daug skysčių, apsaugoti odą nuo išsausėjimo.
 
Tymų profilaktika
Efektyviausia priemonė, apsauganti nuo tymų yra skiepai – MMR vakcina. Vaikai skiepijami pagal Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių MMR vakcinos dozėmis 15-16,5 mėn. ir 6-7 m. amžiuje. Taip susiformuoja ilgalaikis imunitetas.
Sąlytį su tymais sergančiu asmeniu turėjusiems asmenims per 72 val. rekomenduojama viena MMR vakcinos dozė (valstybės biudžeto lėšomis), jeigu asmuo yra imlus tymams (neskiepytas, skiepytas tik viena vakcinos doze ar nesirgęs) ir sveikatos stebėjimas iki 18 dienų po sąlyčio. Jeigu asmuo buvo paskiepytas per 72 val., sveikatos stebėjimas rekomenduojamas iki 21 d.
Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis,  tymų viruso cirkuliavimo sustabdymui reikalingos aukštos (≥ 95 proc.) skiepijimo aprėptys dviem MMR vakcinos dozėmis. Imuniteto trukmė, įskiepijus tymų skiepus, įvairi – nuo kelerių iki 10–12 metų. Ilgalaikei imuninei apsaugai reikalinga antroji vakcinos dozė. Antrąja vakcinos doze galima skiepyti ne anksčiau, kaip praėjus 2–3 mėn. po pirmosios dozės įskiepijimo. Įskiepijus antrąją skiepų dozę, antikūnai susidaro 99 proc. paskiepytųjų.
Sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai priklauso rizikos grupei dėl galimybės užsikrėsti tymų virusu. Be to, jei sveikatos priežiūros įstaigos darbuotojai yra imlūs tymams, jie labai dažnai tampa tymų viruso užkrato platintojais ir taip kelia riziką pacientų sveikatai.
 
Kas gali skiepytis tymų vakcina valstybės lėšomis?
  • vaikai, kurie nebuvo paskiepyti dėl tam tikrų priežasčių pagal vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių;
  • kontaktiniai asmenys, kurie buvo sąlytyje su sergančiuoju tymais, skiepijami viena vakcinos doze;
  • kontaktinių asmenų sąrašą sudaro visuomenės sveikatos specialistas, gavęs pranešimą apie tymų ligos atvejo įtarimą;
  • asmuo, žinantis, kad buvo kontakte su sergančiuoju ir dėl tam tikrų priežasčių neįtrauktas į kontaktinių asmenų sąrašą, gali kreiptis į teritorinį visuomenės sveikatos centrą.
 
Savo arba darbdavio lėšomis turėtų pasiskiepyti:
  • asmenys, kurie nežino ar buvo skiepyti nuo tymų;
  • asmenys, kurie buvo skiepyti viena tymų vakcinos doze;
  • asmenys, nesirgę tymais.
 
Skiepijamo aprėptys vis dar nepakankamos.
Norint suvaldyti šią ligą, reikia pasiekti, kad šalyje ir kiekvienoje savivaldybėje būtų paskiepyta ne mažiau nei 95 proc. gyventojų, nes tik tuomet visuomenėje susidaro aukšto lygio kolektyvinis imunitetas ir tymų virusas negali plisti. Per pastaruosius penkis metus Švenčionių rajone pamažėjo pasiskiepijusių MMR vakcina. 2014 m. šia vakcina buvo paskiepyta 97,2 proc. dvimečių, o 2018 m. – tik 94,6 proc. Tuo tarpu 8 metų amžiaus grupėje (pakartotinis skiepijimas) 2014 m. buvo paskiepyta 97,1 proc. vaikų, 2018 m – 98,8 proc. Švenčionių rajone paskutinis tymų atvejis buvo registruotas 2015 m.  
Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, jei besiskiepijančiųjų sumažėja 2 proc., galima laukti ligos protrūkio. Mažėjant besiskiepijančių asmenų skaičiui ir ligai plintant Europoje bei Lietuvoje, iškyla grėsmė užsikrėsti ir rajono gyventojams.
Parengta pagal Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) duomenis


Atnaujinta 2018-03-16 21:15