Įgyvendintas projektas „Pedikuliozės ir niežų profilaktikos programa Švenčionių rajone 2019 m.“

Atgal

Įgyvendintas projektas „Pedikuliozės ir niežų profilaktikos programa Švenčionių rajone 2019 m.“

2019-12-16

Atsiradus pirmiems hipertenzijos, cukrinio diabeto, gripo simptomams kreipiamasi pas gydytojus. Tai visuomenei pažįstamos ligos ir apie jas drąsiai kalbama su artimaisiais, pažįstamais, kaimynais. Tačiau yra ligų, kurios tarsi lieka nuošaly, apie kurias kalbama „puse lūpų“, o jomis sergantys asmenys ne visada kreipiasi į gydytojus ar kitus specialistus, bando gydytis patys, o kartais ir nesiima jokių priemonių ligos plitimui užkirsti. Vienos iš tokių ligų – pedikuliozė ir niežai. Mūsų visuomenėje vyrauja nuomonė, kad pedikuliozė ir niežai, tai – ligos, kuriomis užsikrečia ir serga tik socialiai pažeidžiami asmenys, nesilaikantys elementariausių higienos taisyklių. Nors tarp pastarųjų pedikuliozė ir niežai yra paplitę labiau, vis dėlto nė vienas asmuo nėra apsaugotas nuo užsikrėtimo šiomis ligomis.
Pedikuliozė (kitaip – utėlėtumas) – tai užsikrėtimas utėlėmis. Pedikuliozę gali sukelti trijų rūšių galvinės (parazituoja žmogaus galvos plaukuose), drabužinės (parazituoja drabužiuose) ar kirkšninės (parazituoja gaktos srities, kai kuriais atvejais – kitose plaukuotose kūno vietose) utėlės.
Utėlėmis užsikrečiama esant artimam ir ilgalaikiam sąlyčiui su utėlių turinčiu žmogumi (utėlės perropoja nuo vieno žmogaus ant kito), naudojantis drabužiais ir daiktais. Galvinėmis utėlėmis dažniausiai užsikrečiama naudojantis kito asmens šukomis, plaukų šepečiu, keičiantis galvos apdangalais, laikant juos kartu. drabužinėmis – drabužiais, patalyne, kirkšninėmis – lytinio kontakto.
Norint išvengti pedikuliozės, reikia laikytis šių profilaktikos priemonių:
* dažnai maudytis, tikrinti vaikų (ypač lankančių kolektyvus) galvas;
* tinkamai prižiūrėti plaukus: kasdien juos šukuoti, periodiškai plauti bei kirpti; 
* naudotis ir su kitais asmenimis nesidalinti tokiomis asmeniniam naudojimui skirtomis priemonėmis kaip šukos, plaukų šepečiai, plaukų sagės, kaspinai, kepuraitės ir pan.); 
* dėvėti švarius drabužius, juos laiku keisti, valyti, skalbti bei lyginti; 
*  vengti skolinti savo drabužius kitiems bei pačiam skolintis kitų asmenų drabužius; 
* naudoti švarią patalynę, periodiškai ją keisti. Ypač svarbu keisti patalynę po maudymosi; 
* vengti lytinių santykių su utėlių turinčiais asmenimis;
* periodiškai valyti patalpas bei aplinkos daiktus.
Projekto tikslas – užtikrinti pakartotiną pedikuliozės profilaktikos (dezinfekcijos, dezinsekcijos) organizavimą šeimose, dalyvavusiose projekte „Pedikuliozės ir niežų profilaktikos programa Švenčionių rajone 2018 m ”, šias paslaugas suteikti naujai išaiškintuose židiniuose. Sumažinti pedikuliozės atvejų paplitimą 10 proc. tarp ugdymo įstaigas lankančių vaikų ir jų šeimos narių Švenčionių rajone.

Projekto metu 12-os socialinės rizikos šeimų, kuriose nuolat kartojasi pedikuliozės atvejai (Švenčionių, Švenčionėlių Pabradės, Magūnų seniūnijose), gyvenamojoje aplinkoje buvo atlikta dezinfekcija (infekcines ligas sukeliančių patogeninių mikroorganizmų, esančių aplinkoje, naikinimas) ir dezinsekcija (skraidančių ir ropojančių vabzdžių kontrolė ir naikinimas specialiai tam skirtomis priemonėmis). Taip pat UAB „Kenkėjų kontrolės tarnyba” specialistai seniūnijų specialistams paliko higienos priemonių, kurios pagal poreikį bus naudojamos socialinės rizikos šeimose.

Dėkojame seniūnijų darbuotojams už nuoširdų bendradarbiavimą !





Atnaujinta 2018-03-16 21:15