Pasaulinė imunizacijos savaitė 2020 m.

Atgal

Pasaulinė imunizacijos savaitė 2020 m.

2020-04-30

Švenčionių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras primena, kad kasmet balandžio 24–30 d. minima Pasaulinė imunizacijos savaitė, kurios šių metų šūkis ,,vakcinos veikia”. Jos tikslas – skatinti vakcinų naudojimą, kad bet kokio amžiaus žmonės būtų apsaugoti nuo užkečiamųjų ligų. Kiekvienais metais dėl skiepijimo išgelbėjama milijonai gyvybių ir ji plačiai pripažįstama kaip viena sėkmingiausių ir ekonomiškiausių sveikatos intervencijų.

Vakcinomis šiandien galima kontroliuoti net 28 ligas. Pasak Pasaulio sveikatos organizacijos, vakcinacija – ne tik viena iš didžiausių laimėjių sveikatos priežiūros srityje, bet ir viena ekonomiškiausių sveikatos priežiūros intervencijų, užtikrinančių investiciją į žmogaus sveikatą ir asmeninę gerovę, trunkančią visa gyvenimą. Skiepijant pavyko išnaikinti raupus ir beveik išnaikinti poliomielitą bei sumažinti mirčių nuo vakcinomis valdomų ligų, tokių kaip tymai, difterija ir kt. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, kasmet pasaulyje vakcinacija leidžia išvengti 2–3 mln. žmonių mirčių nuo difterijos, stabligės, kokliušo ir tymų.

Pasaulinė sveikatos organizacija rekomenduoja išlaikyti ne mažesnes kaip 90 proc. vaikų skiepijimo apimtis visoje Lietuvoje ir kiekvienoje savivaldybėje, o nuo tymų ir raudonukės - ne mažesnes kaip 95 proc. Dėja, jeigu vaikų skiepijimų apimtys yra žemesnės, mūsų neapsaugo kolektyvinis imunitetas. 

Pasaulinės imunizacijos savaitės proga rekomenduojame kartu savo šeimos gydytoju įvertinti savo imunizacijos būklę ir persirgtas skiepais valdomas ligas. Taip pat rekomenduojama pasitikslinti, nuo kurių užkrečiamųjų ligų galima pasiskiepyti ligonių kasų apmokamomis vakcinomis bei kada paskutinį kartą skiepijotės.

Nors Pasaulinė sveikatos organizacija rekomenduoja skiepus visų amžiaus grupių žmonėms, ypač raginame atkreipti dėmesį į vaikų skiepijimų būklę. Jeigu paaiškės, kad vaikas dar nepaskiepytas nuo visų ligų, nuo kurių priklauso pagal Vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių, šeimos gydytojas jam sudarys individualų skiepijimų planą ir kartu su tėveliais pasirinktu laiku jį paskiepys. Taip pat atkreipiame dėmesį, kad kasmet atsiranda naujų galimybių apsaugoti savo vaikus juos paskiepijant nuo užkrečiamųjų ligų.

 

Kiekviena vakcina yra skiriama apsaugoti žmogaus organizą nuo konkrečios ligos visą gyvenimą arba tam tikrą laikotarpį, todėl svarbu skiepytis visą gyvenimą - nuo pat gimimo iki senatvės.


Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) informacija. 





Atnaujinta 2018-03-16 21:15