Pats metas skiepytis nuo stabligės

Atgal

Pats metas skiepytis nuo stabligės

2021-05-06

   Atšilus orams ir prasidėjus žemės darbams soduose bei daržuose, kyla pavojus užsikrėsti ir susirgti stablige.
Stabligė – tai ūminė infekcinė liga, kurią sukelia stabligės sukėlėjo Clostridium tetani, augančio anaerobinėmis (be deguonies) sąlygomis žaizdoje, išskiriamas egzotoksinas. Minėta medžiaga pažeidžia centrinę nervų sistemą ir sukelia skersaruožių raumenų traukulius.
   Stablige užsikrečiama per užterštą žemėmis žaizdą. Net nedidelis susižeidimas nešvariu, žemėtu aštriu įrankiu ar kitu daiktu gali tapti stabligės susirgimo priežastimi. Stabligės sukėlėjas, į žmogaus organizmą patekęs per burną, ligos nesukelia. Nuo sergančio stablige ligonio žmogus neužsikrečia.
   Infekcijos šaltinis yra įvairūs gyvūnai (arkliai, galvijai, avys, šunys, katės ir kiti), kurių žarnyne anaerobinėmis sąlygomis gyvena stabligės sukėlėjai. Su išmatomis sukėlėjai išsiskiria į aplinką ir, virtę sporomis, ilgai išgyvena dirvožemyje. Stablige užsikrečiama per pažeistą odą, žaizdas, ypač užterštas žemėmis. Užsikrėsti galima ir namuose – įsipjovus nešvariu peiliu skutant bulves bei valant kitas žemėtas daržoves.
   Didesnė rizika susirgti stablige yra neskiepytiems asmenims, gavusiems nepilną vakcinacijos kursą ar po paskutinio skiepo praėjo daugiau kaip 10 metų. Taip pat didesnė rizika vyresniems žmonėms, nes jų tiek bendras imunitetas, tiek imunitetas prieš stabligę gali būti susilpnėjęs.
   Lietuvos gyventojai vyresni nei 25 m. nuo stabligės gali pasiskiepyti nemokamai. Suaugusiųjų skiepijimui naudojama vakcina apsaugo ne tik nuo stabligės, bet ir nuo difterijos.




Atnaujinta 2018-03-16 21:15