Fizinio aktyvumo veiklos įtraukia vis daugiau Švenčionių rajono gyventojų

Atgal

Fizinio aktyvumo veiklos įtraukia vis daugiau Švenčionių rajono gyventojų

2022-12-15

Sveikata mūsų gyvenime yra labai svarbi, tik dažniausiai tai suvokiame, kai jau užklumpa sveikatos bėdos. Pastaruoju metu mokslininkai atkreipia dėmesį į mažėjantį suaugusiųjų ir vaikų fizinį aktyvumą bei pasyvų gyvenimo būdą. Remiantis Higienos instituto visuomenės sveikatos stebėsenos informacija labiausiai paplitusių ir didžiausią grėsmę keliančių ligų grupę sudaro kraujotakos sistemos ligos. Švenčionių rajono savivaldybėje nuo bendro mirčių skaičiaus,
mirtingumas dėl kraujotakos sistemos ligų sudarė net 55,20%. Sergamumo II tipo cukriniu diabetu analizė pagal amžiaus grupes, parodė, kad didžiausias sergamumas yra 65 ir vyresniems, 45-64 m.
amžiaus asmenų grupėse.
Fizinio aktyvumo trūkumas siejamas su padidėjusia rizika susirgti lėtinėmis širdies ir kraujagyslių sistemos ligomis, sunkiai reguliuojamu kraujospūdžiu ir cholesterolio kiekiu kraujyje, padidėjusia nutukimo ir cukrinio diabeto rizika, didesne rizika susirgti artritu bei plaučių ligomis, padidėjusia kritimų bei kai kurių vėžinių ligų rizika, o visa tai siejama su blogesne gyvenimo kokybe.
Dauguma iš mūsų suvokia fizinio aktyvumo svarbą kūno svoriui ir bendrai organizmo būklei, tačiau dažniausiai tingime ir surandame daugybę priežasčių, kad pateisintume save sakydami, jog neturime laiko, kiti mankštai namuose neatranda nei noro nei motyvacijos. Žmogaus kūnas yra pritaikytas judėti, todėl jam reikia reguliarios fizinės veiklos, kad gyvybinės funkcijos, tarp jų ir psichologinės ir socialinės, sklandžiai veiktų ir žmogus nesirgtų, nes fizinis aktyvumas sukelia teigiamas emocijas ir teigiamą naudą sveikatai tiek jaunam, tiek vyresnio amžiaus žmogui.
PSO konstatuoja, kad apie 50 proc. žmogaus sveikatos ir vidutinė gyvenimo trukmė priklauso nuo gyvensenos. Vieni svarbiausių sveikatai kenkiančių veiksnių yra netinkamas maistas, mažas fizinis aktyvumas ir stresas.
Švenčionių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras į sveikatingumo veiklas stengiasi įtraukti kuo daugiau Švenčionių rajono gyventojų. Švenčionių ir Švenčionėlių miestų gyventojams yra suteikta galimybė nemokamai dalyvauti fizinės ir emocinės savijautos gerinimo mankštose suderintose su kvėpavimo praktikomis, judesiu ir atsipalaidavimo technika, kurias veda energingoji trenerė Diana Nalivaikė. Dalis šių mankštų yra finansuojama iš projekto Švenčionių rajono gyventojų sveikos mitybos ir fizinio aktyvumo skatinimas „Būkime sveiki ir aktyvūs“ lėšų, dalis – iš Sveikatos apsaugos ministerijos skirtų dotacijų lėšų.
Norime pasidžiaugti, kad organizuojamos mankštos sulaukė didelio populiarumo, o dalyvaujančiųjų skaičius tik įrodo, kad vis daugiau dalyvių suvokia, kad rūpintis savo sveikata yra būtina.
Švenčionėlių miesto senjorai, turi puikią galimybę dalyvauti visus metus trunkančioje programoje „Senjore, būk aktyvus“, kartą per savaitę jie lanko laikysenos koregavimo ir kraujotakos gerinimo mankštas ir vaikšto su šiaurietiškomis lazdomis.
Tinkamas kūno judesys padeda atnaujinti, pagerinti ir išlaikyti kaulų ir raumenų, širdies kraujagyslių ir kitų sistemų funkcinę būklę. Fizinio aktyvumo skatinimo užsiėmimai yra skirti asmenims nuo 65 metų ir yra visiškai nemokami.
Švenčionių miesto aktyviosios senjorės jau baigė programą „Senjore, būk aktyvus“, nepabūgusios net ir žvarbių orų, toliau tęsia vaikščiojimą su šiaurietiškomis lazdomis.
Šiaurietiško ėjimo užsiėmimai Švenčionių mieste vyksta trečiadieniais nuo 10 val. iki 11 val. (Strūnaičio g. 3, Švenčionys, vidinis kiemas).
Nesvarbu kokio amžiaus esame, pradėti mankštintis niekada nevėlu. Vyresnio amžiaus asmenims pasivaikščiojimas yra pati tinkamiausia ir saugiausia fizinė veikla. Tai yra kūno treniruotė, kurią galime praktikuoti ištisus metus.
Norint pajusti judėjimo teikiamą naudą, nebūtina tam skirti didelės savo laiko dalies.
Tiesiog reikia valios, pastangų ir užsispyrimo.
„Kai nėra sveikatos, negali pasireikšti išmintis, neįmanoma atsiskleisti menui, nebėra jėgų kovoti, turtai pasidaro nenaudingi, o protas – neveiklus.“ Herofilas
Straipsnį parengė: visuomenės sveikatos specialistė,
vykdanti visuomenės sveikatos stiprinimą
Jurga Masevičienė




Atnaujinta 2018-03-16 21:15