Trijuose rajono miestuose vyko paskaitos „Mityba ir stresas"

Atgal

Trijuose rajono miestuose vyko paskaitos „Mityba ir stresas"

2024-04-22

Kovo 27-28 dienomis Švenčionyse ir Švenčionėliuose bei balandžio 19 dieną Pabradėje lankėsi Sandrija Čapkauskienė – biomedicinos mokslų daktarė, Lietuvos sporto universiteto docentė, dietistė. Susitikimų metu rajono gyventojai galėjo išgirsti daug naudingos informacijos tema - „Mityba ir stresas“.
Sandrija pati yra „susigyvenusi” su I tipo cukriniu diabetu, kurį pavyko suvaldyti mitybos dienoraščio rašymu, valia ir milžinišku noru būti sveika. Kaip teigia Lektorė, kad pakeitę vos dalį įpročių, galime džiaugtis geresne sveikata.
Paskaitose buvo pasakojama apie lėtinį stresą (uždegimą) organizme, kurio atsiradimą gali paskatinti toksinių medžiagų poveikis, stresas ir miego sutrikimai, žalingi įpročiai, menkas fizinis aktyvumas, infekcijos, hormonų pusiausvyros sutrikimai, žarnyno disbiozė bei žinoma netinkama mityba.
Biomedicinos mokslų daktarė paaiškino, kad į visa tai nereikėtų numoti ranka, nes lėtinio uždegimo „streso” sukeltos ligos (metabolinis sindromas, II tipo cukrinia diabetes, širdies ir kraujagyslių sistemos ligos, neurodegeneracinės, autoimuninės ligos, vėžys ir kt.) yra viena didžiausių mirties priežasčių pasaulyje.
Paskaitų metu buvo akcentuojama, jog siekiant išvengti lėtinio uždegimo svarbi tinkama mityba, kuri nesukelia gliukozės šuolių, bet papildanti organizmą vitaminais, kurie pasižymi antioksidaciniu veikimu, omega-3 rūgštimis, skaidulomis ir kitomis svarbiomis medžiagomis.




Atnaujinta 2018-03-16 21:15