Ką mes žinome apie vitaminus? Kiek jų gauname iš maisto? Kaip išvengti jų vartojimo klaidų?

Atgal

Ką mes žinome apie vitaminus? Kiek jų gauname iš maisto? Kaip išvengti jų vartojimo klaidų?

2025-05-14

Balandžio 11 dieną Pabradės miesto bibliotekoje vyko Sandrijos Čapkauskienės paskaita “Būtini mūsų organizmui vitaminai ir mineralai”. Sandrija pasakojo, kad dabar mūsų maistas ne toks, koks buvo prieš 50 metų. Kol daržovės pasiekia prekybos centrus jos praranda apie 10 proc. maistingų medžiagų. Dalis daržovių ir vaisių nuskinama, kol jie dar nesunokę ir nokinami dirbtiniu būdu. Mes nežinome kaip jos buvo auginamos, transportuojamos, todėl šiandien daugumos mūsų mityba neatitinka sveikos mitybos rekomendacijų, o žmogaus organizmas nepakankamai aprūpinamas vitaminais ir mineralinėmis medžiagomis. Netinkama mityba palanki plisti lėtinėms ligoms. Maisto medžiagos teikia organizmui pagrindinius veikliuosius komponentus, be kurių neįmanoma normali organizmo veikla.
Vitaminai yra būtini junginiai, kurie atlieka svarbų vaidmenį žmogaus organizme ir prisideda prie tinkamo jo funkcionavimo. Jie padeda reguliuoti medžiagų apykaitą, stiprina imuninę sistemą, palaiko odos, plaukų ir nagų sveikatą bei užtikrina normalią nervų ir raumenų veiklą. Bet kokia liga didina vitaminų ir mineralų poreikį, jų daugiau reikia ir dirbant sunkų fizinį darbą. Kadangi organizmas pats nesugeba pasigaminti daugumos vitaminų, jie gaunami per subalansuotą mitybą – vaisius, daržoves, pilno grūdo produktus, pieno produktus ir kitus maisto produktus. Kartais vitaminų gali trūkti valgant ir vitaminingus maisto produktus, mat netinkamai paruoštuose ir netinkamai laikomuose produktuose vitaminai greitai yra.
Sandrija dalinosi paprastais patarimais, kurių laikydamiesi galime padėti savo organizmui įsisavinti didesnį maistinių medžiagų, vitaminų ir mineralų kiekį.




Atnaujinta 2018-03-16 21:15